Vesti
Drugi pišu

Ko su novi sveti SPC?

Mučenici Grigorije Pećki, Vasilije Pekar iz Peći i Bosiljka Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana biće proglašeni svetim u četvrtak, 10. maja, u Hramu Svetog Save.
Ko su novi sveti SPC?
Freska mučenice Bosiljke

Proglašavanjem svetim biće potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu Kosova i Metohije, navodi se na sajtu SPC.

Prepodobnomučenik Grigorije Pećki, mučenik Vasilije Pekar iz Peći i mučenica Bosiljka Rajičić iz Pasjana umrli su mučeničkom smrću, boreći se za hrišćansku veru tokom vladavine Turaka na Kosovu i Metohiji.

Prepodobnomučenik Grigorije Pećki

Pretpostavlja se da je prepodobnomučenik Grigorije Pećki rodom bio iz Peći ili njene okoline a da je stradao u XVII ili XVIII veku. Nije poznato da li je bio običan monah ili je bio sveštenoslužitelj, kao što nisu poznati ni tačno mesto niti godina njegovog rođenja, ističe se na sajtu svetigora.com.

Kako kaže predanje, svetog Grigorija je Bog obdario neobičnom lepotom – ne samo telesnom već i lepotom duše. Turci su se zato trudili da ga pridobiju za svoju veru nadajući se da bi primer njegove vrline sledili mnogi.

U njega se bila zagledala i ćerka jednog uglednog turskog dostojanstvenika, a pošto je devojka mnogo patila za Grigorijem, njen otac je skovao plan da ga na svaki način poturče.

Nudili su mu i visoke položaje, ali Grigorije nije posustajao. Videvši čvrstinu njegove vere, Turci su pokušli silom da ga poturče.

On je pokušavao da se odupre pritiscima i nametnutoj veri, sve dok ga Turci nisu ubili. Srbi su ga tajno sahranili u blizini Peći, a na njegovom su se grobu, po predanju, dešavala čuda.

Mučenik Vasilije Pekar

Pretpostavlja se da je Vasilije, po zanatu pekar, živeo u XVII veku u Peći. Iako još mlad (nije imao više od 35 godina) bio je kao i većina ljudi u to doba oženjen i imao odraslu decu.

Ćerka mu je bila vrlo lepa, te su je neki Turci zapazili i jednog dana oteli iz roditeljske kuće.

Vasilije se nije mirio sa činjenicom da mu ćerka postane muslimanske vere, te pojuri za njima kako bi je vratio. Turaka je bilo više, te su ga savladali i primoravali da se poturči ako ne želi smrt, navedeno je na sajtu svetigora.com.

On na to nikako nije pristajao, te su ga Turci ubili na izlazu iz Peći prema Dečanima, na mestu zvanom Raušićka trešnja.

Na mestu gde je preminuo, Srbi mu napraviše grob. Kako je vreme prolazilo, ljudima su počele da se ostvaruju molitve izrečene na njegovom grobu.

Kasnije, na tim grobom podignuta je crkva a kasnije i manastir. Ostaci crkve bili su vidljivi a grob očuvan sve do poslednjeg rata 1999. godine.

Mučenica Bosiljka Rajičić

Mučenica Bosiljka bila je iz Pasjana, iz porodice Rajičić, koja se u Preobraženjskom hramu javlja u ulozi velikih priložnika. Porodica Rajičić poreklom je iz okoline Kragujevca, odakle se preselila blizu Kumanova, i potom nastanila u Pasjanu krajem XVIII veka, istaknuto je u naučnom radu Ivane Ženarju sa Instituta za srpsku kulturu, Priština.

Nije poznato tačno vreme Bosiljkinog stradanja. Bosiljka je, prema predanju, oteta u svojoj sedamnaestoj godini, kako se navodi "od strane Arnauta", kada je sa ocem i bratom pošla van sela po drva za ogrev. To se dogodilo u vreme turske vladavine na Kosmetu.

Da bi prihvatila prelazak u drugu veru i brak sa otimačem, bila je izlagana raznim vrstama nasilja i mučenja. Nasilje je uključivalo zabranu konzumacije hrane i vode, kao i spavanja, čupanje kose, žarenje stopala, udaranje, gaženje, odevanje u tradicionalnu muslimansku nošnju i pokrivanje glave.

Kako Bosiljkina nepokolebljiva vera u Hrista nije posustala ni nakon toga, ona je konačno i pogubljena ubodima noževa na proplanku uz reku Lapašticu.

Njeno telo je iskasapljeno a posmrtni ostaci su bili sahranjeni pored seoske crkve. Prema predanju, kada je crkva obnovljena u obliku kakav i danas postoji, oni su uzidani u hram.

 Ostale vesti

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji
Od sinoć mediji u Prištini prenose informacije o navodnom ulasku srpske žandarmerije u Karačevo, a danas se ovoj temi priključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on tada nije odobrio. Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce nije tamo zatekla.
  • 08.08.2020
Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani
Novinari koji izveštaju iz srpskih sredina na Kosovu sve teže dolaze do informacija o stanju u zdravstvu, u vreme pandemije.
  • 07.08.2020
Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020