Vesti
Drugi pišu

Haradinaj: Beograd usporava istragu o ubistvu Ivanovića TOK: Poslali smo sve dokaze, a Priština samo deo

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića zaglavljena je u međusobnim optužbama Prištine i Beograda za nedostavljanje podataka. Dok u Tužilaštvu za organizovani kriminal tvrde da su Prištini dostavili sve sve dokaze i informacije do kojih su došli u dosadašnjem toku predistražnog postupka, Ramuš Haradinaj, premijer Kosova danas je u odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Kosova naveo da „nedostatak saradnje sa Srbijom o ubistvu Ivanovića ometa brže rasvetljavanje tog zločina“.
Haradinaj: Beograd usporava istragu o ubistvu Ivanovića TOK: Poslali smo sve dokaze, a Priština samo deo
Sa sahrane Olivera Ivanovića

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da bez saradnje i istrage u Srbiji o ubistvu Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ nije moguće brzo rasvetliti taj slučaj.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Slobodana Petrovića iz Samostalne liberalne stranke o istrazi o ubistvu Ivanovića, Haradinaj je u parlamentu Kosova izjavio kako ne može da govori o detaljima koji mogu ugroziti istragu i dodao da i on nema informacija iz istrage, ali da nije isključen nijedan pravac istrage.
"Od odgovarajućih organa sam informisan da se vodi intenzivna istraga i da nije isključen niti jedan pravac istrage", naveo je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, nedostatak saradnje sa Srbijom o ubistvu Ivanovića ometa brže rasvetljavanje tog zločina.

"Želeli smo saradnju sa Srbijom i razmenu informacija, ali nije bilo nekog kretanja u tom pravcu. Mi ostajemo odlučni da se istraga na Kosovu dovede do kraja", rekao je Haradinaj.

TOK: Poslali smo sve dokaze i saznanja

I u Srbiji se predistražni postupak o ovom ubistvu vodi kao strogo poverljiv i podaci ne mogu biti saopštavani

U Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi postupak Insajderu je danas rečeno da su „organi Republike Srbije i privremeni organi samouprave u AP KiM u proteklom periodu međusobno razmenili više zahteva za uzajamnu pravnu pomoć kojima je traženo dostavljanje dokaza i saznanja, vezanih za ubistvo Olivera Ivanovića“.

„Nadležni u Srbiji dostavili su preko Tužilaštva za organizovani kriminal i Ministarstva unutrašnjih poslova sve dokaze i informacije do kojih su došli u dosadašnjem toku predistražnog postupka, dok su privremeni organi samouprave u AP KiM dostavili samo deo traženih dokaza i podataka što otežava dalji rad u predistražnom postupku“, rečeno je Insajderu.

„TOK i drugi nadležni državni organi nastavljaju da rade na prikupljanju svih podataka i dokaza koji bi doveli do otkrivanja počinilaca. Sve što bude prikupljeno tokom ovog postupka u kontinuitetu će, kao i do sada, i biti dostavljano kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini“, navode u TOK.

Tužilac: Ispitan značajan broj svedoka

Tri i po meseca od ubistva Olivera Ivanovića i dalje nije poznato ko su ubice i nalogodavci, kao što nije poznato ni u kom se smeru kreće istraga.

Kako je za Insajder naveo Ekrem Luftiju, portparol Specijalnog tužilaštva na Kosovu, dosad je ispitan značajan broj svedoka. Prema njegovim rečima i dalje je u toku prikupljanje podataka i još nema osumnjičenih za ubistvo Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara sa šest hitaca ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 17. marta da će se srpske službe „za dve nedelje“ oglasiti o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem.

„Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred. Nisam želeo ja danas da mi neko ne kaže da zloupotrebljavam dvomesečnu tragediju", rekao je tada Vučić.

Međutim, oglašavanje srpskih službi je izostalo, kao i bilo kakvo objašnjenje o ovoj najavi.Ostale vesti

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji
Od sinoć mediji u Prištini prenose informacije o navodnom ulasku srpske žandarmerije u Karačevo, a danas se ovoj temi priključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on tada nije odobrio. Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce nije tamo zatekla.
  • 08.08.2020
Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani
Novinari koji izveštaju iz srpskih sredina na Kosovu sve teže dolaze do informacija o stanju u zdravstvu, u vreme pandemije.
  • 07.08.2020
Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020