Browsing: Vesti

„Institucije Kosova nisu ispunile obaveze prema žrtvama u obezbeđivanju prava da se rasvetle zločini počinjeni tokom rata, te u istrazi ratnih zločina i kažnjavanju počinilaca“, navodi se u izveštaju kosovskog Ombudsmana „Tranziciona prava i implementacija njenih mehanizama, koji je predstavljen danas u Prištini.

Skupština Opštine Zubin Potok danas je održala sednicu – prvu od referenduma za opoziv gradonačelnika četiri opštine na Severu, ali i prvu na kojoj je, posle nešto više od godinu dana od kada je stupio na funkciju, prisustvovao Izmir Zećiri, gradonačelnik Zubinog Potoka.

Pristup pravdi nije bio u potpunosti omogućen ni tokom trajanja integracije pravosuđa na Kosovu, a izlaskom Srba iz institucija situacija na tom polju se višestruko pogoršala, navodi se u izveštaju Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Berlinu da će Kosovo ispuniti sve uslove da postane članica Saveta Evrope i da će u maju legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu iz Banja Luke, Milorad Arlov, u subotu 27. aprila u 11 časova će na Jarinju uručiti sedam četvoromesečnih stipendija u vrednosti 2.800 evra za sedmoro srpske dece sa Kosova, navedeno je u saopštenju Odbora.

Izvođač radova KEDS-a, Elektrosever, počeo je da instalira pametna brojila u severnom delu Kosova. Ova brojila, koja su poslednja reč tehnologije, dodatno će regulisati distribuciju i snabdevanje električnom energijom kosovskih potrošača tog dela.

Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola koje rade po sistemu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije na Kosovu počinje nakon vikenda, odnosno 29. aprila.

Promenljivo vreme prognozira se za poslednji radni dan u ovoj sedmici, a očekuje se smena sunčanih i oblačnih interevala.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa nekadašnjom visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i tom prtilikom istakla da Priština, više od 10 godina kasnije, još uvek nije ispunila svoju obavezu, odnosno formirala Zajednicu srpskih opština.