Vesti
Drugi pišu

U Mitrovici obeleženo 19 godina od bombardovanja zgrade SUP-a

Na današnji dan pre 19 godina, tokom NATO bombardovanja zgrade SUP-a u Kosovskoj Mitrovici, poginuli su načelnik službe za upravne poslove Milomir Aksentijević, policajac Nenad Vitković, kao i Hasibe Mešahrani, koja je živela u obližnjoj zgradi. Više od 10 pripadnika MUP-a i 25 civila tom prilikom je teže i lakše ranjeno.
U Mitrovici obeleženo 19 godina od bombardovanja zgrade SUP-a
Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Polaganjem venaca i paljenjem sveća u 8.45, u vreme kada je zgrada i bombardovana, porodice poginulih, kolege, članovi udruženja boračkih i ratnih vojnih invalida obeležili su ovaj datum. Devetnaesti put okupili su se na mestu gde se nalazila zgrada SUP-a, a sada zgrada Rektorata i fakulteta prištinskog univerziteta.

"Pitamo se, a niko ne zna da nam kaže - zašto je bombardovana zgrada SUP-a i nedužni radnici koji su bili na svom radnom mestu" - kazao je pred spomen obeležjem poginulim policajcima predsednik SUBNOR-a i penzionisani radnik MUP-a, Slobodan Bogićević.

"Niko nam neće dati odgovor, a mi moramo da ga tražimo. Uvek ćemo ga i tražiti. Neko mora da odgovara. Srpski narod nikad nije bio agresor, niti će biti, samo je bio odbrambeni narod. Neka je večna slava i hvala našim drugovima što su dali svoje živote na svom radnom mestu," dodao je.

Zgrada SUP-a u Kosovskoj Mitrovici pogođena je u nedelju ujutru sa dva projektila. Usled snažne eksplozije, popucali su prozori u većem delu grada, a obližnje dečje igralište bilo je prekriveno betonskim blokovima. Geleri su mogli da se vide u čitavom kvartu grada u kojem se nalazila nekadašnja višespratnica.

Zgrada u kojoj je živela Hasibe Mešahrani najteže je oštećena uz par okolnih zgrada. Na mestu na kojem je bio stan Mešahrani, posle bombardovanja ostala je rupa.

Više žrtva izbegnuto je samo zato što je, usled rizika da će NATO bombardovati ovu zgradu, osoblje bilo već izmešteno iz nje i što je bombardovana u nedeljne jutarnje sate kada deca još uvek nisu izašla na igralište.

Danas, na mestu nekadašnje zgrade SUP-a nema vidljivih tragova bombardovanja. Pored spomen obeležja koji su srpski policajci postavili, sa porukom “Ne umiru oni kojih se sećamo", na istom mestu umesto objekta MUP-a Srbije nalaze se zgrade rektorata i Filozofskog fakulteta.Ostale vesti

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji
Od sinoć mediji u Prištini prenose informacije o navodnom ulasku srpske žandarmerije u Karačevo, a danas se ovoj temi priključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on tada nije odobrio. Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce nije tamo zatekla.
  • 08.08.2020
Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani
Novinari koji izveštaju iz srpskih sredina na Kosovu sve teže dolaze do informacija o stanju u zdravstvu, u vreme pandemije.
  • 07.08.2020
Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020