U Mitrovici obeleženo 19 godina od bombardovanja zgrade SUP-a

Na današnji dan pre 19 godina, tokom NATO bombardovanja zgrade SUP-a u Kosovskoj Mitrovici, poginuli su načelnik službe za upravne poslove Milomir Aksentijević, policajac Nenad Vitković, kao i Hasibe Mešahrani, koja je živela u obližnjoj zgradi. Više od 10 pripadnika MUP-a i 25 civila tom prilikom je teže i lakše ranjeno.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Polaganjem venaca i paljenjem sveća u 8.45, u vreme kada je zgrada i bombardovana, porodice poginulih, kolege, članovi udruženja boračkih i ratnih vojnih invalida obeležili su ovaj datum. Devetnaesti put okupili su se na mestu gde se nalazila zgrada SUP-a, a sada zgrada Rektorata i fakulteta prištinskog univerziteta.

"Pitamo se, a niko ne zna da nam kaže - zašto je bombardovana zgrada SUP-a i nedužni radnici koji su bili na svom radnom mestu" - kazao je pred spomen obeležjem poginulim policajcima predsednik SUBNOR-a i penzionisani radnik MUP-a, Slobodan Bogićević.

"Niko nam neće dati odgovor, a mi moramo da ga tražimo. Uvek ćemo ga i tražiti. Neko mora da odgovara. Srpski narod nikad nije bio agresor, niti će biti, samo je bio odbrambeni narod. Neka je večna slava i hvala našim drugovima što su dali svoje živote na svom radnom mestu," dodao je.

Zgrada SUP-a u Kosovskoj Mitrovici pogođena je u nedelju ujutru sa dva projektila. Usled snažne eksplozije, popucali su prozori u većem delu grada, a obližnje dečje igralište bilo je prekriveno betonskim blokovima. Geleri su mogli da se vide u čitavom kvartu grada u kojem se nalazila nekadašnja višespratnica.

Zgrada u kojoj je živela Hasibe Mešahrani najteže je oštećena uz par okolnih zgrada. Na mestu na kojem je bio stan Mešahrani, posle bombardovanja ostala je rupa.

Više žrtva izbegnuto je samo zato što je, usled rizika da će NATO bombardovati ovu zgradu, osoblje bilo već izmešteno iz nje i što je bombardovana u nedeljne jutarnje sate kada deca još uvek nisu izašla na igralište.

Danas, na mestu nekadašnje zgrade SUP-a nema vidljivih tragova bombardovanja. Pored spomen obeležja koji su srpski policajci postavili, sa porukom “Ne umiru oni kojih se sećamo", na istom mestu umesto objekta MUP-a Srbije nalaze se zgrade rektorata i Filozofskog fakulteta.

Ostale vesti

 • Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Drevna lavra udno Prokletija, Visoki Dečani u Metohiji, podignuta je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara. Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova.

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane