Vesti
Drugi pišu

Srpski ministri i dalje u kosovskoj vladi

Nakon hapšenja Marka Đurića i grubog ophođenja kosovskih specijalaca nad prisutnim Srbima u Mitrovačkom dvoru, Srpska lista saopštila je da napušta Vladu Kosova. Međutim, ministri iz redova Srba i dalje su deo kabineta kosovskog premijera ali, kako tvrde, samo u "tehničkom mandatu".
Srpski ministri i dalje u kosovskoj vladi
Todosijević, Jevtić, Rikalo

Ipak, poslednjih dana spekuliše se da Srbi ipak ostaju u Vladi Kosova, a portparolka Donjeta Gaši rekla je da "za sada ničeg nema zvanično o njihovom konačnom napuštanju vlade".

Blic je postavio pitanje da li su predstavnici Srpske liste, koji su krajem marta saopštili da napuštaju kabinet Ramuša Haradinaja, i dalje članovi kosovske vlade ili ne?

“Mi smo samo ministri u tehničkom mandatu. Ne idemo u Vladu”, odgovara Ivan Todosijević, ministar za lokalnu samoupravu.

Međutim, na sajtu njegovog ministarstva mogu da se vide fotografije sa jednog skupa u Tirani od 21. aprila, na kojem je Todosijević bio kao ministar.

“Da, da, bio sam tamo, ali samo u tehničkom mandate” kaže Todosijević za "Blic".

"Tehnički mandat do izbora"

Slično je i sa Daliborom Jevtićem, ministrom za zajednice i povratak. I na sajtu njegovog ministarstva mogu se pročitati izveštaji o njegovim sastancima sa stranim zvaničnicima i ambasadorima.

Tako je, na primer, Jevtić 6. aprila primio Metju Palmera, v. d. zamenika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja.

U njegovom kabinetu kažu da je Jevtić i dalje ministar, ali u tehničkom mandatu. Na pitanje šta to znači i koliko će biti u tom statusu, rečeno je "dok se ne raspišu izbori, a kada će to biti, ne zavisi od njega".

"Ministar sam dok ne usvoje naše ostavke"

I Nenad Rikalo navodi da obavlja posao ministra u tehničkom mandatu, odnosno u ostavci. Šta to konkretno znači?

“Ne učestvujemo na sednicama Vlade, ne donosimo političke odluke “, kaže Rikalo za "Blic".

On je kao ministar nedavno imao sastanak sa Gregom Delavijem, američkim ambasadorom u Prištini. Sa Delavijem i Laslom Markuzom obilazio je poljoprivrednike u opštini Junik.

 Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021