Srpski ministri i dalje u kosovskoj vladi

Nakon hapšenja Marka Đurića i grubog ophođenja kosovskih specijalaca nad prisutnim Srbima u Mitrovačkom dvoru, Srpska lista saopštila je da napušta Vladu Kosova. Međutim, ministri iz redova Srba i dalje su deo kabineta kosovskog premijera ali, kako tvrde, samo u "tehničkom mandatu".

Podeli ovaj članak sa:
 • Todosijević, Jevtić, Rikalo

Ipak, poslednjih dana spekuliše se da Srbi ipak ostaju u Vladi Kosova, a portparolka Donjeta Gaši rekla je da "za sada ničeg nema zvanično o njihovom konačnom napuštanju vlade".

Blic je postavio pitanje da li su predstavnici Srpske liste, koji su krajem marta saopštili da napuštaju kabinet Ramuša Haradinaja, i dalje članovi kosovske vlade ili ne?

“Mi smo samo ministri u tehničkom mandatu. Ne idemo u Vladu”, odgovara Ivan Todosijević, ministar za lokalnu samoupravu.

Međutim, na sajtu njegovog ministarstva mogu da se vide fotografije sa jednog skupa u Tirani od 21. aprila, na kojem je Todosijević bio kao ministar.

“Da, da, bio sam tamo, ali samo u tehničkom mandate” kaže Todosijević za "Blic".

"Tehnički mandat do izbora"

Slično je i sa Daliborom Jevtićem, ministrom za zajednice i povratak. I na sajtu njegovog ministarstva mogu se pročitati izveštaji o njegovim sastancima sa stranim zvaničnicima i ambasadorima.

Tako je, na primer, Jevtić 6. aprila primio Metju Palmera, v. d. zamenika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja.

U njegovom kabinetu kažu da je Jevtić i dalje ministar, ali u tehničkom mandatu. Na pitanje šta to znači i koliko će biti u tom statusu, rečeno je "dok se ne raspišu izbori, a kada će to biti, ne zavisi od njega".

"Ministar sam dok ne usvoje naše ostavke"

I Nenad Rikalo navodi da obavlja posao ministra u tehničkom mandatu, odnosno u ostavci. Šta to konkretno znači?

“Ne učestvujemo na sednicama Vlade, ne donosimo političke odluke “, kaže Rikalo za "Blic".

On je kao ministar nedavno imao sastanak sa Gregom Delavijem, američkim ambasadorom u Prištini. Sa Delavijem i Laslom Markuzom obilazio je poljoprivrednike u opštini Junik.

 

Ostale vesti

 • Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Drevna lavra udno Prokletija, Visoki Dečani u Metohiji, podignuta je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara. Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova.

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane