Vesti
Drugi pišu

Priština se sve više ljulja: "Taoci Vučićevih odluka"

Vlada Ramuša Haradinaja sve se jače ljulja dok opozicija sve jače traži raspisivanje vanrednih izbora, zbog sve teže političke i ekonomske situacije na Kosovu.
Priština se sve više ljulja:
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Umesto podrške političkih partija vladinoj platformi o dijalogu sa Srbijom, Haradinaju je stigao odgovor opozicije koja namerava da se ujedini i pokrene inicijativu za rušenje Vlade.

Haradinaj i Veselji nemaju trenutno parlamentarnu većinu, koju podržavaju 53 poslanika od ukupno 120, jer je Srpska lista napustila koaliciju zbog kašnjenja u formiranju Zajednice srpskih opština.

"Kada je Vlada formirana govorili smo da će biti talac Vučičevih odluka. Ne smemo da dozvolimo da budemo Vučičev instrument u donošenju odluka. Naša poslanička grupa smatra da se trenutna vlada ne bavi važnim pitanjima koja su bitna za građane", navodi Dardan Sejdiju iz Grupe nezavisnih poslanika.

Iz Srpske liste kažu da ne znaju o ovoj inicijativi opozicije i tvrde da su oni trenutno jedina opoziciona stranka koja je prethodnih meseci glasala protiv usvajanja mnogih zakona na predlog vlade.

Osim toga, oni ističu da ne veruju da je inicijativa političkih partija o rušenju vlade iskrena.

Opozicione stranke tvrde i da neće dozvoliti Haradinaju i Tačiju kompromise u razgovoru sa Vučićem kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, a suprotstaviće se podeli ili formiranju nove Republike Srpske na Kosovu.

S druge strane Hašim Tači ne obraća pažnju na zahtev opozicije jer mu na ruku ide podrška evropskih diplomata u Prištini koji se protive održavanju izbora.

"Naredni meseci će biti odlučujući za jačanje države. Kao i u svakoj državi regiona i na Kosovu ima zrelosti, ima i ogovaranja, ali sam ubeđen da će druga decenija državnosti Kosovu doneti učlanjenje u NATO i UN. Nadam se da će biti moguće i učlanjenje u EU", ističe Tači.

Iako će opozicija zahtevati da Parlament raspravlja o poverenju vladi, politički analitičari procenjuju da nijednoj stranci ne odgovara brzo održavanje parlamentarnih izbora.Ostale vesti

Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
  • 30.08.2020
Zvezda u Tirani – ni mediji ne uspevaju da podgreju tenzije
Očekivalo bi se da pršti od varnica i političkih izjava i zaveta. Ali, pred duel srpskog i albanskog šampiona od toga gotovo da nema ni traga. Smirivanju strasti doprinosi i to što se igra bez publike, piše Dojče Vele.
  • 24.08.2020
Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića učestvuje u popločavanju Beograda
Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, objavio je Krik. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji.
  • 20.08.2020
“Ne krivite građane Balkana za poslednji talas kovida”
Čelnici Zapadnog Balkana žele da okrive neodgovorne građane za nedavni porast slučajeva koronavirusa, ali stvarni problem u regionu je temeljni nedostatak poverenja između građana i države, piše Florijan Biber za Balkan Insajt.
  • 13.08.2020