Vesti
Drugi pišu

"ZSO može kad i Kosovo u UN"

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je kako stvaranje ZSO treba da se ostvari uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije (UN).
Enver Hodžaj (Foto RSE)

Hodžaj je za Radio "Slobodna Evropa" rekao da Kosovo ne treba da žuri da formira ZSO i ona treba da postane funkcionalna kada Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama kao punopravna članica.

"Pošto Asocijacija (ZSO) ima za cilj da unapredi položaj Srba na Kosovu, ja sam mišljenja da njeno formiranje de fakto treba da se dogodi paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN, kada Kosovo bude dobilo pravni status i puno međunarodno priznanje", kaže Hodžaj.

Prema njegovima rečima, nije obavezno da se pitanje ZSO uključi u paket finalnog sporazuma dijaloga sa Srbijom, već treba da se vodi kao paralelan proces.

"To treba da bude deo jednog istog procesa koji izražava očekivanja koja imaju Srbi, koji žive na Kosovu, ali da ispunjava i očekivanja Kosova u celini i zapadnih partnera Kosova kao njenih saveznika", kaže Hodžaj.

Drugačije mišljenje ima bivša ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri, koja smatra da ne bi bilo dobro da se stvaranje ZSO odugovlači do postizanja finalnog rešenja za Kosovo, jer će u tom slučaju Srbija tražiti da ZSO ima izvršna ovlašćenja, koja su suprotna kosovskim zakonima i Ustavu.

Politički analitičar Imer Muškoljaj smatra da ne treba kasniti sa stvaranjem ZSO na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova i sporazuma u Briselu, ali podvlači da stvaranje Zajednice ne želi ni beogradska strana.

"Zvuči neverovatno, ali za formiranje ZSO u ovoj fazi nije zainteresovan ni Beograd. Kada to kažem, imam u vidu da oni žele više od toga, streme podeli Kosova", smatra Muškoljaj.

Vlada Kosova je saopštila da će finalni predlog Statuta ZSO i direktiva o njenom formiranju biti dostavljeni na mišljenje Ustavnom sudu Kosova, koji treba da proceni njihovu saglasnost sa Ustavom zemlje.

 Ostale vesti

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji
Od sinoć mediji u Prištini prenose informacije o navodnom ulasku srpske žandarmerije u Karačevo, a danas se ovoj temi priključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku, a što on tada nije odobrio. Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce nije tamo zatekla.
  • 08.08.2020
Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani
Novinari koji izveštaju iz srpskih sredina na Kosovu sve teže dolaze do informacija o stanju u zdravstvu, u vreme pandemije.
  • 07.08.2020
Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020