“Erdoganov zahvat ka Kosovu“

Švajcarski javni servis se u tekstu pod naslovom “Erdoganov zahvat ka Kosovu“ bavi posledicama tajnog hapšenja “Gulenista“ u Prištini i deportovanja u Tursku.

Podeli ovaj članak sa:
 • Redžep Taip Erdogan (Foto Jutjub)

Kako se podseća, bez sudskog naloga ili znanja premijera Ramuša Haradinaja, kosovske bezbednosne snage su uhapsile šestoricu navodnih sledbenika pokreta Fetulaha Gulena i predale ih članovima turske tajne službe na prištinskom aerodromu.

“Navodno, za to je znao predsednik Hašim Tači, a Kosovo je pratilo zahtev turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, koji krivi Gulenov pokret za pokušaj puča u leto 2016. godine i od tada lovi pristalice svog bivšeg saradnika širom sveta. Iznenađujuće je da je Kosovo učinilo takav plezir Turskoj. Do sada je Priština bila jasno orijentisana prema zapadu, a najveći saveznici kosovske nezavisnosti od Srbije se nalaze u Vašingtonu“, navodi se.

U tekstu se navodi da je na proslavi desetogodišnjice od samoproglašene nezavisnosti u februaru ove godine, Tači poručio Evropi da Kosovo ima samo jedan pravac - "evropsku integraciju".

“Ali sada, svega mesec dana kasnije, Kosovo se rukuje sa Erdoganom, u jasno nelegalnoj i zavereničkoj akciji. U Prištini se govori i o državnom udaru kao i da je predsednik Tači preuzeo svu vlast. U međuvremeu, premijer Haradinaj je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe, koje je označio kao učesnike u otmici navodnih Gulenista. Kosovo je izdrmano, drugi put u jednoj nedelji. Tenzije sa Beogradom su eskalirale posle hapšenja srpskog komesara za Kosovo Marka Đurića početkom nedelje, posle čega je srpski predsednik Aleksandar Vučić nazvao prištinsku vlast terorističkim klanom. Iz podršku ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić pokušava da uveća uticaj Beograda na Kosovu i ponavlja nacionalističku borbenu poruku - "Kosovo je Srbija",“, ističe se u tekstu.

Suprotan koncept dolazi pravo od Erdogana, kako se navodi, tokom posete Prizrenu 2013. godine on je rekao da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo.

“Erdogan vidi teritorije bivše Otomanske imperije kao sferu svog uticaja, kako na Kosovu, tako i u sirijskom Afrinu ili bilo gde. Jedna stvar je izvesna, lideri u Beogradu i Prištini igraju opasnu igru sa velikim silama. Za Zapad je neophodno da pruži Zapadnom Balkanu jasnu perspektivu i da reši konflikte na miran i demokratski način, uključujući sve koji su uključeni. Evropska unija je bespomoćna u ovoj krizi. Interesi Rusije i Turske se sreću u Siriji. Kriza na obodu Evrope se dešava na jednoj od najvažnijih geopolitičkih područja. Zapadni Balkan je veza između Zapada i Orijenta“, zaključuje se.

Ostale vesti

 • Krvavi tragovi medijskog atentata

  Krvavi tragovi medijskog atentata

  Ubistvo Miloša Šćepanovića sada je u nadležnosti kosovskog Specijalnog tužilaštva. Majka ubijenog kaže da su joj u Prištini rekli da su slučaj preuzeli „zato što u Mitrovici ne rade ništa“. To ubistvo poslužilo je protivnicima Olivera Ivanovića za spot, čije je emitovanje prethodilo likvidaciji lidera SDP.

 • Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za

  Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za "genocid"

  Predsedništvo Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, koji, kako navode, služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su, kako dalje navode, uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda. Izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.

 • Haradinaj iznenađen pozivom suda

  Haradinaj iznenađen pozivom suda

  Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je bio iznenađen kada je dobio poziv Specijalnog suda pošto ga je Tribunal dva puta optužio i oslobodio i ističe da je normalno da o tome ima mnogo spekulacija, a da nije tajna da je u rešavanju kosovskog pitanja odbacio ideju promene granica, koju je deo međunarodne zajednice podržao.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane