“Erdoganov zahvat ka Kosovu“

Švajcarski javni servis se u tekstu pod naslovom “Erdoganov zahvat ka Kosovu“ bavi posledicama tajnog hapšenja “Gulenista“ u Prištini i deportovanja u Tursku.

Podeli ovaj članak sa:
 • Redžep Taip Erdogan (Foto Jutjub)

Kako se podseća, bez sudskog naloga ili znanja premijera Ramuša Haradinaja, kosovske bezbednosne snage su uhapsile šestoricu navodnih sledbenika pokreta Fetulaha Gulena i predale ih članovima turske tajne službe na prištinskom aerodromu.

“Navodno, za to je znao predsednik Hašim Tači, a Kosovo je pratilo zahtev turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, koji krivi Gulenov pokret za pokušaj puča u leto 2016. godine i od tada lovi pristalice svog bivšeg saradnika širom sveta. Iznenađujuće je da je Kosovo učinilo takav plezir Turskoj. Do sada je Priština bila jasno orijentisana prema zapadu, a najveći saveznici kosovske nezavisnosti od Srbije se nalaze u Vašingtonu“, navodi se.

U tekstu se navodi da je na proslavi desetogodišnjice od samoproglašene nezavisnosti u februaru ove godine, Tači poručio Evropi da Kosovo ima samo jedan pravac - "evropsku integraciju".

“Ali sada, svega mesec dana kasnije, Kosovo se rukuje sa Erdoganom, u jasno nelegalnoj i zavereničkoj akciji. U Prištini se govori i o državnom udaru kao i da je predsednik Tači preuzeo svu vlast. U međuvremeu, premijer Haradinaj je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe, koje je označio kao učesnike u otmici navodnih Gulenista. Kosovo je izdrmano, drugi put u jednoj nedelji. Tenzije sa Beogradom su eskalirale posle hapšenja srpskog komesara za Kosovo Marka Đurića početkom nedelje, posle čega je srpski predsednik Aleksandar Vučić nazvao prištinsku vlast terorističkim klanom. Iz podršku ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić pokušava da uveća uticaj Beograda na Kosovu i ponavlja nacionalističku borbenu poruku - "Kosovo je Srbija",“, ističe se u tekstu.

Suprotan koncept dolazi pravo od Erdogana, kako se navodi, tokom posete Prizrenu 2013. godine on je rekao da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo.

“Erdogan vidi teritorije bivše Otomanske imperije kao sferu svog uticaja, kako na Kosovu, tako i u sirijskom Afrinu ili bilo gde. Jedna stvar je izvesna, lideri u Beogradu i Prištini igraju opasnu igru sa velikim silama. Za Zapad je neophodno da pruži Zapadnom Balkanu jasnu perspektivu i da reši konflikte na miran i demokratski način, uključujući sve koji su uključeni. Evropska unija je bespomoćna u ovoj krizi. Interesi Rusije i Turske se sreću u Siriji. Kriza na obodu Evrope se dešava na jednoj od najvažnijih geopolitičkih područja. Zapadni Balkan je veza između Zapada i Orijenta“, zaključuje se.

Ostale vesti

 • Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića

  Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića

  Prikupljanjem dokaza tokom dosadašnje istrage došli smo do osnovanih sumnji da je Radoičić sarađivao sa ljudima koji su sada u pritvoru, a koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali izvršiocima ubistva lidera SDP. Naravno, sve to tek treba da bude potvrđeno, kaže za novi broj NIN-a Sulj Hodža specijalni tužilac Kosova koji vodi slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

 • "Nova igra" Srpske liste

  Prištinski list Koha ditore piše da Srpska lista ima plan kako će učestvovati na izborima za četiri opštine, koje je raspisao kosovski predsednik Hašim Tači.

 • Server: Odluka Srpske liste može inicirati nastavak dijaloga

  Server: Odluka Srpske liste može inicirati nastavak dijaloga

  "Odluka Srba sa severa Kosova, okupljenih oko Srpske liste, da izađu na lokalne izbore doneta je jer ne žele da snose krivicu za eventualni neuspeh dijaloga Beograda i Prištine”, izjavio je Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, u razgovoru za Glas Amerike.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane