Vesti
Politika

Dačić o hapšenju Đurića: Pablo Eskobar bi imao bolji tretman

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nema govora o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da dozvoli da dobije stolicu u UN.
Dačić o hapšenju Đurića: Pablo Eskobar bi imao bolji tretman
Ivica Dačić (Foto MIP)

Dačić je za televiziju Pink kazao da se oduvek zalagao da se za kosovsko-metohijsko pitanje "nađe kompromisno rešenje koje će otkloniti uzroke zbog čega postoje konflikti".

"Nama nije interes da zaoštravamo situaciju, već da bude mirna i da se sprovede Briselski sporazum", kazao je Dačić i pozvao Međunarodnu zajednicu da se izjasni da li želi Srbiju kao partnera ili kao taoca loših odnosa.

Dodajući da će se čekati 20. april da se vidi da li će Priština ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština, Dačić je naveo da ako ne ispune svoju dužnost Srbija onda mora da odluči šta dalje.

Ocenio je da je hapšenje i proterivanje direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića sa Kosova i Metohije prošlog ponedeljka sramota za političku scenu u Evropi i za EU.

"Ja mislim da bi Pablo Eskobar imao bolji tretman da su ga uhapsili, da nije nastradao. Đurić nije kriminalac, nije neko ko je prekršio zakon, ako je reč o političkim razlozima moglo je da se uradi drugačije", kazao je Dačić i dodao da su u Briselu više puta dogovarane procedure poseta.

On je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije rangirao prioritete i da se ponašao emocionalno ili iracionalno "verovatno bi reakcije bile takve da bi nas uvukle u jednu spiralu i pitanje je kako bi se to smirilo".

"Moglo je da dođe do sukoba, svaki napad na sever mi ćemo tumačiti kao napad na Srbiju", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, krivica EU je velika, zato što je garantovala realizaciju svega dogovorenog u Briselu.Ostale vesti

Tramp: Grenel dobro obavlja posao
Ambasador Ričard Grenel će ostati specijalni izaslanik za Beograd i Prištinu, potvrdio je američki predsednik Donald Tramp, ocenivši da on "veoma dobro" radi taj posao.
  • 24.02.2020
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.
  • 23.02.2020
SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike
Savez za Srbiju (SzS) je saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije" potvrdio neuspeh svoje kosovske politike.
  • 23.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.
  • 23.02.2020
Haziri zahteva ukidanje takse: To je u skladu sa zahtevom Kvinte
Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode deo političkog sporazuma njegove stranke i pokreta Samoopredeljenje.
  • 23.02.2020
Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020