Vesti
Politika

Lazić: Akcija u Severnoj Mitrovici režija međunarodne zajednice

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić rekao je u emisiji Slobodno srpski da se akcija policije u Severnoj Mitrovici i hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića desilo, pre svega, u režiji međunarodne zajednice.
Lazić: Akcija u Severnoj Mitrovici režija međunarodne zajednice
Živorad Lazić (Foto New Press)

"Režija je bila iz krugova međunarodne zajednice, samo su akteri bili domaći, sa albanske i sa srpske strane. Mislim daa je to prethodnica nekih budućih dešavanja i tenzija. U ovom trenutku ne znam šta bi to moglo da bude, ali očigledno da neće biti ništa dobro kada su u pitanju srpski i albanski narod".

Lazić svoje sumnje temelji na tome što se još zvanično ne zna ko je naredio akciju policije, pri čemu je došlo do prekomerne upotrebe sile od strane policije sa određenom porukom.

"U tome vidim jednu vrstu poniženja nas Srba sa prostora Kosova i Metohije ili možda upozorenje da ako su to mogli da rade Marku Đuriću, da ga onako brutalno provode kroz centar Prištine, da biju ministre, poslanike, šta onda nama Srbima na Kosovu može da se desi".

Smatra da izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova neće bitno uticati na život Srba na Kosovu.

"Dosadašnje učešće Srpske liste po pitanju zaštite srpskog naroda i prostora Kosova i Metohije nije dalo rezultate. Prema tome, da li su oni u Vladi ili nisu, za Srbe je nebitno".

Po njegovim rečima, najava predstavnika Srpske liste da će sami formirati Zajednicu srpskih opština, ako to ne učine kosovske institucije, nema nikakvog smisla.

"Ako znamo da zajednica opština sa srpskom većinom treba da radi po zakonima Kosova, upitno je kako će one moći samostalno da rade. Ko će to verifikovati, kako će oni uspeti da funkcionišu uopšte, da li je to moguće? Znači, prosto za mene kao diplomiranog pravnika je to nemoguće", rekao je Lazić i zapitao kakve bi to reperkusije imalo na policiju i pravosuđe.

Stanje u školama alarmantno

Profesor pravnih predmeta u Ekonomsko trgovinskoj školi na centralnom Kosovu i bivši Republički prosvetni inspektor zadužen za Kosovski okrug, kaže da je situacija u školama na Kosovu alarmantna.

"Najveći problem u školama je opšti nerad i opšti javašluk. O tome sam upoznao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kome sam prvo citirao kolegu, koji je rekao „da nam uličari vode škole“. Još sam dodao da 20, 30, pa možda i 40 odsto učenika završe školu apsolutno nepismeni".

Po njegovim rečima najveći problem su kadrovska politika i nerad.

"Na primer, profesor prima godinu dana platu, a ne ispredaje nijednu jedinu lekciju" rekao je Lazić, uz tvrdnju da ta deca više nisu spremna za dalje školovanje.

Problem je što u okviru školske uprave trenutno postoji samo jedan prosvetni savetnik, a ranije ih je bilo najmanje pedesetoro.

"Mi sada na prostoru Kosova i Metohije imamo negde oko 4 500 do 5 000 prosvetnih radnika i samo jednog prosvetnog savetnika koji treba da vrši nadzor po školama. Znači njemu bi trebalo 5000 dana da obiđe sve prosvetne radnike. Znači potrebno je uposliti što veći broj prosvetnih savetnika koji bi izlazili na teren i koji bi kontrolisali rad po školama. Jer ovo je zahvatila neka stihija nerada i javašluka i to je prosto rečeno uobičajeni način ponašanja profesora po školama", rekao je Lazić u emisiji Slobodno srpski.Ostale vesti

Tramp: Grenel dobro obavlja posao
Ambasador Ričard Grenel će ostati specijalni izaslanik za Beograd i Prištinu, potvrdio je američki predsednik Donald Tramp, ocenivši da on "veoma dobro" radi taj posao.
  • 24.02.2020
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.
  • 23.02.2020
SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike
Savez za Srbiju (SzS) je saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije" potvrdio neuspeh svoje kosovske politike.
  • 23.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.
  • 23.02.2020
Haziri zahteva ukidanje takse: To je u skladu sa zahtevom Kvinte
Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode deo političkog sporazuma njegove stranke i pokreta Samoopredeljenje.
  • 23.02.2020
Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020