Srbi organizovano obišli grobove u južnom delu Mitrovice

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Velike ili zimske zadušnice. Oko 300 Srba iz severnog dela Mitrovice jutros je na zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.

Podeli ovaj članak sa:
 • Groblje u južnom delu Mitrovice (Foto arhiva Kim)

Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli organizovano autobusima. Pratnja Kosovske policije je izostala, a incidenata nije bilo.

Organizovan odlazak jedina je prilika da pravoslavni vernici na Zadušnice obiđu grobove svojih najmilijih. Unazad 19 godina isti prizor, porušeni spomenici, oskrnavljeni grobovi.

„Svake godine je sve teže i teže, strašno je težak osećaj kada ne možete da dođete da vidite, a i nema šta da se vidi. Mnogo je teško“, rekla je Dragica Popović, jedna od mnogobrojnih Srba koji su danas obišli ovo groblje.

„Jednostavno, čovek kada dođe ovde, ne može da ne oseti tugu, žalost i jednu nevolju našeg naroda. Nepojmljivo je da danas, u ovo vreme, kad čovek dođe da se pomoli Bogu za pokoj duša, vidi ovakvu nevolju. Moramo da znamo da je svaki grob na Kosovu i Metohiji tapija, kao temelj kuće i moramo da vodimo računa da ne dozvolimo da se ovo ponavlja, nego da se svi zajedno potrudimo i obnovimo ovo groblje“, istakao je protojerej stavrofor Milija Arsović.

Prevoz Srba na Velike zadušnice organizovli su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i crkvena opština.

U južnom delu Mitrovice, na srpskom groblju, uništeno je više od 500 spomenika i tamo se Srbi ne sahranjuju od 1999.godine.

Ostale vesti

 • Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika sa Кosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, među kojima su bili i raseljeni Srbi iz Zočišta, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave, u obnovljenom manastiru Svetih Vrača Кozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca.

 • Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

 • Danas je Petrovdan

  Danas je Petrovdan

  Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

 • "Visoki Dečani su simbol srpskog postojanja"

  Visoki Dečani su pre svega jedan simbol srpskog postojanja, pravoslavlja i jedne tradicije koja ovde živi vekovima, zahvaljujući pre svega Svetom Кralju Stefanu Dečanskom kao utemeljitelju i njegovim moštima koje živo napajaju sve one koji ovde dolaze, rekao je u intervjuu za crkveni radio „Istočnik“ eparhije valjevske, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane