Osveštana krstionica Sveti Vrači u Drenovcu

Episkop raškoprizrenski i kosovskometohijski vladika Teodosije osveštao je danas u Drenovcu, u opštini Ranilug, krstionicu i gostoprimnicu u novoizgrađenom objektu u porti crkve Sveti Vrači.

Podeli ovaj članak sa:
  • Foto Puls

Vladika Teodosije je blagosiljajući novi objekat istakao da se crkve grade za narod da bi se u njima sabirao. Takođe, naglasio je da srpski narod treba da ostane na svojoj zemlji i da je ne otuđuje, već da je ostavi svojim potomcima.

“Ono što sami zaradite možete i da prodate, ali ono što ste kao potomci nasledili, čuvajte da i vi ostavite svojim naslednicima”, rekao je vladika.

Protojerej Aca Đurić, paroh velikoropotovački u obraćanju crkvenim velikodostojnicima i vernicima izrazio je zahvalnost svakome na učinjenom dobru za novi verski objekat, koji je počeo da se gradi 2015, a završen u septembru ove godine.

Vrednost objekta je oko 20.000 evra.

Sredstva za izgradnju prikupili su stanovnici Drenovca, ali i ostalih mesta u Kosovskom Pomoravlju, a građevinski materijal obezbedila je opština Ranilug.

Gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović rekao je za Puls da je opština uvek ulagala u verske objekte i da će to činiti i ubuduće.

“Obezbedili smo sav građevinski materijal. Svakom pozivu za pomoć ćemo se kao opština odazvati, jer su očuvanje vere i tradicije veoma važne za ostanak srpskog naroda na ovim prostorima”, kaže Aritonović.
Dodaje da je danas više puta pomenut preminuli gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić, koji je bio poznat kao veliki zadužbinar, podseća Aritonović.

U Drenovcu živi oko 40 porodica. Tako je već 15 godina. Drenovčani su vredni ljudi i za njih je izgradnja ovog verskog objekta od velike važnosti, kaže član odbora za prikupljanje sredstava, privrednik Nenad Jovanović.

Domaćin crkve Slaviša Stojanović naglašava da krstionica ima veliki značaj za selo. Nagoveštava i obnovu crkve Sveti Vrači na proleće.

“Vladika je dao svoj blagoslov. Crkva je izgrađena u 13. veku, obnovljena u 19. i vreme je da dobije stari sjaj. Prikupljaćemo sredstva za obnovu hrama, kao što smo I za ovu zgradu”, kaže Stojanović.

Zahvalnice su uručene svima koji su dali svoj doprinos, a svečano su uručene episkopuraškoprozrenskom Teodosiju, protojereju Aci Đuriću, parohu velikoropotovačkom i gradonačelniku Raniluga Vladici Aritonoviću.

U kulturnoumetničkom programu učestvovali su Miloš Ristić, inicijator prikupljanja sredstava za izgradnju krstionice i gostoprimnice, Jelena Janković, profesorka ruskoj jezika iz Šilova. članica pevačke grupe Simonida iz Raniluga Natalija Božović, članovi muzičke grupe KOS Nikola Mitić i Bojan Ivković i glumac Cvetko Stanojević iz Šilova.

Prethodno, vladika Teodosije je služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i monaštva, u prisustvu velikog broja vernika iz Drenovca i drugih sela u Kosovskom Pomoravlju.

Inače, na liturgiji su u čin protojereja proizvedeni sveštenici Dragiša Jerinić iz Kosovske Kamenice i Srđan Jerinić iz Raniluga.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane