Patrijarh aleksandrijski posetio Pećku Patrijaršiju

Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor II posetio je danas Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane u sklopu zvanične posete Patrijarhu srpskom Irineju i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Podeli ovaj članak sa:
  • Patrijarh Todor i patrijarh srpski Irinej u Pećkoj Patrijaršiji (Foto Radio Goraždevac)

Žitelji Metohije imali su priliku da pozdrave patrijarha Teodora zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejem, episkopima, sveštenstvom i monaštvom, koji su oko podneva stigli u Manastir Pećku Patrijaršiju.

Nakon poseta Manastirima Krušedolu, Hopovu, Žiči, Studenici, Sopoćanima, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, Patrijarh aleksandrijski Teodor će se uputiti u Niš gde će posetiti tamošnje hramove i znamenitosti, kao i manastir Ravanicu.

Grad Aleksandrija jedan je od najznačajnijih kulturnih i duhovnih centara starog veka. Seme Hristove nauke u Aleksandriji zasejali su starosedeoci Jevreji, koji su često putovali u Svetu Zemlju.

Aleksandrijsku Crkvu osnovao je već oko pedesete godine po Rođenju Hristovom sveti apostol i jevanđelist Marko koji je mučenički postradao u Aleksandriji negde oko 62. godine po Hristu.

Danas Aleksandrijska Patrijaršija kanonski obuhvata teritoriju Afrike, odnosno 56 država afričkog kontinenta, sa 27 mitropolija i 4 episkopije, preko hiljadu parohija i četiri duhovne akademije. Bogoslužbeni jezici su – pored grčkog i arapskog – engleski, ruski i francuski, kao i 50 afričkih jezika. Sedište Patrijaršije je pri Blagoveštenjskom hramu u Aleksandriji u Egiptu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane