"Dijalogom o Kosovu Vučić preskočio mračnu senku istorije"

Inicijativom za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, srpski predsednik Aleksandar Vučić je preskočio "mračnu senku istorije", ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung.

Podeli ovaj članak sa:
 • Aleksandar Vučić u Leposaviću (Foto Politika)

"U Srbiji ove godine nema letnje rupe", piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) i objašnjava da je povod za to dao predsednik Vučić, kada je, sredinom jula, objavio esej o Kosovu, od kada ne prestaju rasprave na tu temu.

"To što Vučić piše je za srpske pojmove isto kao kada bi turski predsednik Erdogan napisao da su 1915. Osmanlije izvršile genocid nad Jermenima. Vučić je tako preskočio mračnu senku srpske istorije, na čijem nastajanju je nekada vredno radio", navodi frankfurtski list.

Od svojih sunarodnika je, navodi autor teksta Mihael Martnez, zatražio da uvide da je "Kosovo, koje je 2008. uz američku i zapadnoevropsku podršku proglasilo nezavisnost – izgubljeno".

"Mnogi Srbi odavno tako misle, pri čemu imaju druge brige: važna su im radna mesta, dobre škole za njihovu decu ili stambeni prostor koji mogu da plate, a ne mit o večno srpskom Kosovu", piše frankfurtski dnevnik, a prenosi Radio Dojče vele.

"No, vodeći srpski političari, iz straha od male, ali uticajne manjine nacionalističkih intelektualaca, pravoslavnih vladika i drugih demagoga, do sada se nisu usuđivali da nazovu stvari pravim imenom", ističe list i objašnjenje nalazi u tome da oni, za razliku od Vučića, strahuju od reakcije birača.

"Ako u Beogradu postoji političar koji će prestati da cepti od straha pred biračima, onda je to Vučić", navodi nemački list i dodaje da lider SNS-a, od kada je na predsedničkim izborima osvojio apsolutnu većinu, u Beogradu ima veću moć od bilo kog političara posle autokrate Slobodana Miloševića u devedesetim godinama.
Kad je reč o njegovom tekstu o Kosovu, list piše da su srpske novine pune priloga koji su za Vučićevu inicijativu ili protiv nje i konstatuje:

"Predsednik je uspeo da postigne to što je i hteo: da se pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu, u kome više neće biti tabua, pre svega među akademicima i intelektualcima. Njihov nacionalistički ogranak, doduše, očajnički uzurpira za sebe raspolaganje ovom debatom, ali je u sve većim teškoćama", navodi Frankfurter algemajne cajtung.

Posle prikaza tipičnih reakcija na Vučićevu inicijativu i odgovarajuće argumentacije, analiza se završava rečima:

"Isti taj Vučić je pre nekoliko dana ponovio da će Beograd učiniti sve da spreči prijem Kosova u Unesko. Za sada su Vučićeve ciljane provokacije pre svega samo reči. Ali ipak – reči kakve se iz Beograda dosad nisu čule."

Frankfuretr algemajne cajtung je, inače, u pojedinim delovima Vučićevog teksta o Kosovu, kao na primer u delu u kojem citira nekadašnjeg izraelskog predsednika Šimona Peresa, "prepoznao" "rukopis" nekih njegovih savetnika iz Izraela, sa kojima, kako navode, godinama sarađuje.

To su, navodi se, ljudi "kao što je Aron Šaviv, šef firme ’Strategy and Campaigns’, koja je, prema njegovim rečima, specijalizovana za pobede u izbornim kampanjama", ili marketinški strateg Saf Ejsin.

 

 

Ostale vesti

 • Kosovo - mračne perspektive?

  Kosovo - mračne perspektive?

  Dijalog Prištine sa Beogradom traje šest godina i ne vidi mu se kraj, kosovski građani još čekaju viznu liberalizaciju, a Evropska unija nije jasna u svojoj Strategiji o proširenju, piše Dojče vele opisujući situaciju u kojoj Kosovo dočekuje desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti.

 • ’’Srbima sa Kosova se duguje život’’

  ’’Srbima sa Kosova se duguje život’’

  "Srbi sa Kosova odavno čekaju da iz življa budu pretvoreni u ljude, bezbedne i slobodne. Duguje im se život, a ne višegodišnja talačka kriza u kojoj zajednički učestvuju Priština i Beograd".

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane