U manastiru Sveti Arhangeli obeležena slava

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležena manastirska slava svetog Arhangela Gavrila.

Podeli ovaj članak sa:
  • Obeležavanje slave (Foto Kim)

Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije koji je čestitao praznik igumanu manastira ocu Mihajlu, a potom i pozvao vernike da se i ubuduće okupljaju u što većem broju.

Obeležavanju slave prisustvovali su, između ostalih, i članovi Društva prijatelja manastira Sveti Arhangeli i raseljena lica sa Kosova i Metohije.

“Naše prisustvo ovde za nas predstavlja uspeh jer smo uspeli tokom svih ovih godina da istrajemo u našoj priči, da učinimo šta god možemo kako bi pomogli našem narodu u obnovi naših svetnja u Prizrenu i okolini“, kazao je predsednik društva Bojan Babić.

“Iskoristio sam godišnji odmor i došao. Ovo mi vraća uspomene iz detinjstva i dela života koji sam proveo ovde“, kaže Saša Stanković, raseljeno lice iz Uroševca, koji sa porodicom živi u Nišu.

Neda i Ivan Zečević iz Herceg Novog, koji su se prošle godine venčali u crkvi Bogorodice Ljeviške, danas su u Pećkoj Patrijaršiji krstili ćerku Mariju, koja je svoje prvo pričešće primila upravo u ovom manastiru.

"Došli smo sa malom Marijom da je krstimo, to znači da ćemo se uvek vraćati, ako Bog da i sa njom i sa još dece", kazao je Ivan.

Proslavi hramovne slave prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović koji je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima čestitao praznik.

“Želim sa ovoga mesta da apelujem da još jače, snažnije i hrabrije nastavimo da čuvamo našu kulturu, tradiciju, običaje i svetinje jer čuvajući ih danas, mi utiremo put za neku bolju, lepšu, svetliju i nadam se mirniju budućnost za nas, našu decu, unuke, sve one koji posle nas dolaze“, kazao je Jović.

Manastir Sveti Arhangeli je potpuno uništen u martovskom nasilju 2004. godine. Manastirsko bratstvo se vratilo i započelo obnovu koja traje i danas

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane