“Pretnje Haradinaja očekivane i zabrinjavajuće“

Pretnje Haradinaja su očekivane i deo su predizborne kampanje, smatra politikolog Stefan Filipović. Istoričar Aleksandar Gudžić kaže da su pretnje bivšeg vođe OVK zabrinjavajuće. Ovo mišljenje deli i član SNF Živorad Lazić dodajući da su Srbi pod stalnim pretnjama i tenzijama od 1999. godine.

Podeli ovaj članak sa:
 • Gračanica (Foto Kim)

Svoju predizbornu kampanju Ramuš Haradinaj započeo je u Francuskoj nakon što je uhapšen, smatra politikolog Stefan Filipović dodajući da su pretnje koje predsednik Alijanse za budućnost Kosova svakodnevno upućuje očekivane.

“Od Haradinaja se očekuje delovanje u pravcu radikalizma, ekstremizma i plitkog nacionalizma. Metaforički rečeno, imamo jednu ideološku političku baru koja je puna krokodila koji se bore za postojeće biračko telo. Imamo još par partija sa sličnom platformom koja se zasniva na primitivnom ekstremizmu koji se vešto prikriva evroatlanskom agendom“, kaže Filipović.

On ističe da je kosovskom društvu potrebna drugačija politička platforma sa konkretnim idejama za rešavanje problema na Kosovu koji se kako kaže, nagomilavaju.

Iako su pretnje Ramuša Haradinaja, između ostalog, deo predizborne kampanje koju vodi njegova stranka, ne treba ih olako odbaciti jer su zabrinjavajuće i opasne po srpski narod, smatra istoričar Aleksandar Gudžić.

“Istorija je pokazala da se albancima nasilje isplati. Nasiljem i etničkim čišćenjem su ostvarili dominaciju na Kosovu tako da albanci ne menjaju ‘dobitnu kombinaciju’. Ucenama i pretnjama ostvaruju svoje ciljeve“
Gudžić ističe da pretnje Haradinaja koje se tiču otimanja trećine teritorije Srbije ne smetaju zapadnim zemljama, jer im, kako je objasnio, jaka Srbija ne odgovara.

Član Srpskog nacionalnog foruma Žvorad Lazić smatra da su od rata naovamo Srbi sa Kosova pod stalnim pretnjama i tenzijom pitajući se šta će uraditi Albanci sa nama.

Dodaje da ne zna koje su krajnje namere Ramuša Haradinaja kada upućuje pretnje o formiranju Velike Albanije.
„Sve njegove izjave i sve njegove pretnje su zabrinjavajuće kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji i svi se nalaze pod nekom tenzijom koja traje od 1999. godine“, kaže Lazić.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj je u poslednjoj izjavi poručio da Vašington treba da se vrati na Balkan, ako Brisel ne može da reguliše odnose između Beograda i Prištine.

Ova Haradinajeva poruka samo je jedna u nizu koje je, otkako je stigao na Kosovo iz Kolmara, uputio javnosti i visokim zvaničnicima Republike Srbije.

Ostale vesti

 • Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici

  Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici

  Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.

 • Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?

  Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?

  Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.

 • Jezički paradoks i velike zamene teza

  Jezički paradoks i velike zamene teza

  O stanju jezičkih prava na Kosovu, u okviru kampanje "Kreiranje dvojezičnog Kosova" koju sprovodi NVO Aktiv, piše politikolog Stefan Filipović. Kakvo je njegovo mišljenje o kršenju Zakona o upotrebi jezika na Kosovu, pročitajte u daljem tekstu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane