Patrijaršija: Prolećno zasedanje Sabora SPC

Redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, i ove godine započelo je svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi svetih Apostola u Pećkoj Patrijaršiji, a radni deo će početi, kako se očekuje, danas u popodnevnim satima u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Predstavnici SPC (Foto Kossev)

Skup srpskih vladika počeo je juče molitvom u Pećkoj patrijaršiji. Posle svete liturgije služen je čin priziva Svetog Duha za blagosloven i blagopolučan rad Sabora, navedeno je na sajtu SPC.

Patrijarhu srpskom Irineju u Pećkoj patrijaršiji su sasluživali Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i Episkopi šabački Lavrentije, srednjezapadnoamerički Longin, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, dalmatinski Fotije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije, zapadnoamerički Maksim, frankfurtski i sve Nemačke Sergije, timočki Ilarion, moravički Antonije i dioklijski Kirilo.

Patrijarh je nakon ručka u Pećkoj patrijaršiji sa nekoliko arhijereja posetio i manastir Visoki Dečani, saopštio je arhimandrit tog manastira Sava Janjić.

Sabor je najviše telo SPC na kojem o crkvenim pitanjima odlučuju sve vladike i mitropoliti, a predsedava patrijarh. Završava se kada se iscrpu sve teme, bez obzira koliko traje.

Dnevni red Sabora utvrđuje se na početku skupa. Po pravilu, teme su položaj crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, finansijski izveštaji, crkveno-školska pitanja i izveštaji vladika što je i tačka koja traje najduže. Krajem zasedanja razmatraće se popunjavanje upražnjenih mesta u tri eparhije - Dabro-bosanske, Niške i Mileševske eparhije.

Očekuje se da će na ovom Saboru biti izložen i predlog vladike Lavrentija da se, u sklopu obeležavanja 700 godina postojanja manastira Tronoša, kanonizuje arhimandrit Stefan, prvi učitelj Vuka Karadžića.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane