Farbanje jaja: Najlepši srpski običaj

Na Veliki petak, poštujući crkveno predanje, mnoge domaćice ofarbaju vaskršnja jaja. Starije koriste tradicionalne i prirodnije načine sa lukovinom i travom, dok se mlađe opredeljuju za neke nove, modernije, tehnike.

Podeli ovaj članak sa:
 • Farbanje jaja (Foto Kim)

Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Uskrs. Gorica Dimitrijević iz Gračanice po tradiciji, uskršnja jaja farba na Veliki petak.

Običaj je da se domaćica najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo vodice koja je osvećena u toku vaskršnjeg posta.

"Ja bojim jaja u lukovini, šaram ih travama, šaram ih voskom, na pari. Kada se jaja boje na pari stave se u metalnu činiju, poređaju se jaja, a ispod činije se stavi šerpa sa vodom i u toj vodi se stavi sirće i so. Kada se jaja pokvase od pare, onda ih posipam farbom i polako se kuvaju, tako da se boja svuda ravnomerno raspodeli i onda su šarena", objašnjava domaćica Gorica Dimitrijević.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se čuvarkuća.

"Čuvarkuća simbolizuje Hristovu krv i čuva se u kući do sledećeg Uskrsa. Čuva kuću i ukućane od svih zlih sila i demona. Služi za napredak i sreću kuće i porodice. Čuvrakuća od prethodnog Uskrsa baca se u reku, kako bi sa njim otišla i sva nesreća, koju je ovo jaje skupljalo tokom godine", kazala je Dimitrijevićeva.

Po crkvenom, predanju jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak, a taj običaj simbolizuje događaj kada je Marija Magdalena, putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: Hristos Vaskrse.

"Jaja se farbaju još iz prvih vekova Hrišćanstava, to je uspomena na Mariju koja je odnela imperatoru crveno jaje kojim je propovedala Hristovo vaskrsenje", kazao je Šmigić.

Iako crkva nalaže da se jaja farbaju u četvrtak ili petak veliki broj žena taj običaj obavlja i subotom jer je neradan dan.

Ostale vesti

 • Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane