Proslavlja se Lazareva subota

Vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći hrišćanski praznik - Uskrs.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Jugmedija.rs)

Na ovaj praznik osvećuju se grančice vrbe i dele se narodu. Osvećenu vrbu narod nosi kući i ostavlja je pored slavske ikone i kandila.

Ujutru se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

Na današnji praznik naš narod, a naročito deca, bacaju grane vrbe i tako simbolično "dočekuju" Gospoda Isusa Hrista koji je ušao u Jerusalim. Praznik se naziva "Vrbica" zbog grančica vrbe koju deca uzimaju i nose u sećanje na jerusalimsku decu i ljude koji su dočekali Gospoda Isusa Hrista, a koji je u slavi došao da pokaže svoje Vaskrsenje.

Pripremajući se za Vaskrs, vernici Srpske pravoslavne crkve, proslavljaju uz zvončiće i pesmu Vrbicu ili Lazarevu subotu, radujući se i pevajući uskršnje pesme.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane