Vesti
Politika

Vulin: Tužba Albanije bi pogoršala odnose

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da bi se odnosi Srbije i Albanije značajno pogoršali, ukoliko bi Tirana prihvatila da tuži Srbiju za genocid.

Vulin: Tužba Albanije bi pogoršala odnose
Aleksandar Vulin (Foto Kim arhiva)

O tome su ranije spekulisali pojedini mediji.

Upitan da komentariše napise u pojedinim medijima, prema kojima bi Kosovo, s obzirom da nije članica UN, a u nameri da tuži Srbiju za genocid, to (hipotetički) moglo da učini posredstvom Albanije, ministar je rekao da bi prihvatanje takve uloge značilo da Albanija nije bila iskrena nakon svih sastanaka na kojima se govorilo o potrebi da dve zemlje sarađuju.

’’Nisam siguran pravno da li je moguće ili ne, ali suštinski to je politička stvar’’, rekao je Vulin novinarima dodajuići da o tome može da govori samo u smislu političke procene.

Kako kaže, to svakako ne bi bio akt nekoga ko Srbiji želi dobro.

Ukoliko bi Albanija zaista tako nešto uradila to bi bio akt neprijateljstva i akt zemlje koja Srbiji misli veoma loše i koja o građanima Srbije misli loše, dodao je Vulin.

To bi, kako je ocenio, bio akt zemlje koja misli da treba da se proširi na teritoriju Republike Srbije, što sigurno neće naići na naše odobravanje.

’’Voleo bih da međunarodna zajednica, ukoliko se tako nešto desi, vrlo glasno kaže šta je to i na koji način to kvari odnose na Balkanu’’, rekao je Vulin.

Na pitanje na koji način bi Srbija mogla da reaguje, Vulin je rekao da treba videti da li će uopšte doći do toga.

’’Siguran sam da će naš odgovor biti pažljivo odmeren, ali nećemo ni prećutati. Sigurno neće ostati bez posledica po naše odnose. Morate voditi računa o interesu Srbije, a sigurno nije interes Srbije da se na ovaj način kvare naši odnosi’’, rekao je Vulin dodajući da je Srbija to rekla i drugim zemljama u okruženju.

Na pitanje da li će sud za ratne zločine na teritoriji KiM poslužiti kao paravan kako bi na kraju došlo do tužbe za genocid, Vulin je naveo i da taj sud ne bi smeo da bude paravan i da mu mi prilazimo sa dobrom verom i u nadi da će konačno srpske žrtve dobiti zadovoljnenje i da će biti prepoznate i poštovane, te da će bar uspomena na njih, kroz presude zločincima, biti sačuvane.

’’Vrlo često međunarodna zajednica je bežala od svojih obaveza kada je u pitanju istraživanje ratnih zlocina na prostoru KiM. Rezolucijom 1244 međunarodna zajednica je preuzela obavezu da utvrdi ko je činio zločini i da zločinci budu kažnjeni. Kao što znate za zločin nad Srbima niko nije kažnjen i kao da nema nikoga ko ih počinio’’, primetio je Vulin, podsetivši da je Ramuš Haradinaj na slobodi ne zato što je nevin, već zato što su svi svedoci u njegovom suđenju pobijeni.

Pojedini mediji preneli su juče mišljenje neimenovanog sagovornika, koji kaže da se u nazivu suda za zločine OVK ne pominje eksplicitno teroristička OVK, već se osnivanje suda oslanja na izveštaj Dika Martija i na zločine koje je počinila teroristicka OVK nad Srbima, ali da, s obzirom da se sud zove Specjalni sud za ratne zločine, nije isključeno da se i optužbe protiv Srba mogle naći na tom sudu.

Sud se, naime, deklarisao za ratne zločine počinjene na Kosovu, što, dakle, ostavlja mogućnost da se na tom sudu nađu i Srbi, tvrdi taj sagovornik, dodajući da se, kako Kosovo ne bi moglo da tuži Srbiju za genocid, jer nije članica UN, "razmatra mogućnost da to umesto Kosova uradi država Albanija".

Hašim Tači je inače u više navrata prethodnih godina izjavljivao da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

 Ostale vesti

’’Drastične restrikcije ili povećanje cena’’
Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o energetskoj krizi rekla da Kosovo nema dovoljno kapaciteta da proizvodi količinu struje koju troši, posebno tokom zime.
  • 24.01.2022
Skijališta Srbije: Za sve o Ski centru Brezovica kontaktirajte Kancelariju za KiM
"Molimo Vas da za sva pitanja vezano za Ski centar Brezovica kontaktirate Кancelariju za Кosovo i Metohiju", odovoreno je nakon pet dana iz JP Skijališta Srbije na upit RTV Kim.
  • 24.01.2022
Kurti: Struja jeftina da veliki broj građana ne zna koliko plaća
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o energetskoj krizi na Kosovu da je cena električneenergije toliko niska da, prema njegovim rečima, veliki broj građana ne zna koliko plaća struju, prenosi Ekonomia onlajn.
  • 24.01.2022
Kusari-Ljilja: Nema povratka tradicionalnoj organizaciji srpskih izbora
Šefica poslaničke grupe vladajućeg pokreta "Samoopredeljenje" Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da na Kosovu ne treba dozvoliti organizaciju izbora koje 3. aprila organizuju vlasti u Beogradu, najavljujući primenu nedavne prakse kada je skupština u Prištini zabranila organizaciju referenduma u srpskim sredinama.
  • 24.01.2022
Poslanik SNS-a praznoj sali za konferencije: Izvolite, ako imate pitanje
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimimr Orlić je održao konferenciju za medije u sedištu stranke u Beogradu na kojoj je govorio kako "opozicione stranke planiraju izbornu krađu u aprilu, uz izazivanje haosa i krvorpolića, zahvaljujući pripremljenim lažima". Ono što je obeležilo tu konferenciju poslanika Orlića je što se, sem Tanjuga koji je uživo prenosio, nije pojavila nijedna novinarska ekipa, što se može videti na snimku.
  • 24.01.2022
I Skoplje traži od Kosova da preispita nove antikovid mere
Ministar zdravlje Severne Makedonije Bekim Salji zatražio je od kosovskog kolege Rifata Latifija da se preispitaju nove poštrene antikovid mere za ulazak na Kosovo i da se nađe drugi način zaštite, koji ne sprečava slobodno kretanje.
  • 23.01.2022