Albanski studenti: Srušiti hram ili mu promeniti namenu

Albanski studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Prištini reagovali su povodom akcije čišćenja i uređenja nedovršenog hrama Hrista spasa, izrazivši čuđenje zbog čega crkva još nije srušena.

Podeli ovaj članak sa:
 • Hram Hrista Spasa (Foto arhiva Kim)

Studenti ocenjuju da su radovi na sređivanju crkve preduzeti, kako bi se izazvale međuetničke tenzije i da radova ne može biti bez dozvole vlasti.

"Zato što je ovaj objekat sagrađen u vreme Miloševićevog režima, upravo u dvorištu univerzitetskog kampa, izražavamo duboko ogorčenje zašto vlasti Kosova još uvek ništa nisu preduzele na rušenju ovog objekta, ili promeni njegove namene, u objekat koji bi služio studentima", navodi se u pismu albanskih studenata poslatom medijima u Prištini.

Oni navode kako nisu protiv bilo koje religije ili verskog objekta, ali su protiv "degradacije univerziteta i nacionalnog identiteta".

Lokalne vlasti u Prištini obustavile su radove na čišćenju nedovršene crkve Hrista Spasa u tom gradu i radnicima Eparhije raško-prizrenske naredile prekid radova dok ne budu imali dozvolu.

Građevinska inspekcija i komunalna policija upala je juče u crkvu Hrista Spasa dok su radnici treći dan za redom sređivali dvorište i čistili unutrašnjost crkve, koja je deceniju i po, nebrigom lokalnih vlasti pretvorena u javni nužnik i stecište beskućnika.

Crkva je više puta napadana bombama i molotovljevim koktelima.

Inspektori su radnicima naložili da prekinu farbanje ojačanih ulaznih vrata u manastir. Metalna ograda koja je prethodno bila postavljena, obijena je i nije predstavljala zaštitu.

Nedavno je u crkvi podmetnut požar, a nakon toga je Eparhija raško-prizrenska pokrenula akciju čišćenja i sređivanja ovog objekta u kojoj je su učestvovali monasi, sveštenici, građani i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane