Vesti
Religija

Majka Tereza postala svetica

Na trgu Svetog Petra u Vatikanu danas je Papa Franja proglasio za sveticu Majku Terezu. Svečanosti je prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači.
Majka Tereza postala svetica
Majka Tereza (Foto Srbija danas)

Devetnaest godina nakon smrti Majka Tereza, albanka poreklom iz Skoplja, biće proglašena za sveticu od strane Rimokatoličke crkve.

Na Trgu u Vatikanu ovom činu je prisustvovalo više stotina hiljada vernika, a hodočasnici su mogli da se poklone moštima Majke Tereze, inače dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Majka Tereza je proglašena blaženom od strane Pape Jovana Pavla 2003. godine, nakon što je Sveta stolica priznala da je Majka Tereza izlečila jednu Indijku.

17. decembra 2015. godine Papa Franjo je Majci Terezi priznao i drugo čudo, odnosno izlečenje jednog mladog Brazilca koje se dogodilo 9. decembra 2008. godine.

Priznanje drugog čuda od strane Svete stolice otvorilo je put njenom proglašenju za sveticu.

Pored brojnih zvanica, svečanosti je prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači, pojedini kosovski političari, ali i albanski lideri.

„Naš narod je svetu dao dragu majku za sve narode. Dao mu je čudo, koja je na njenom plemenitom putu bila simbol dobrote i milosti, simbol dobrih ljudskih osobina", rekao je Tači.

Svečani program počeo je još sinoć u katedrali Svete Stolice gde je priređen i muzički program na kome je učestvovala poznata svetska muzička zvezda Rita Ora, poreklom iz Prištine.

 Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020