Osvećeni prvi grozdovi orahovačkog vinogorja

Osvećenjem grožđa i molitvom na praznik Preobraženja Gospodnjeg, u crkvama i manastirima Srpske Pravoslavne Crkve, zvanično počinje uvođenje grožđa u ishranu. 

Podeli ovaj članak sa:
 • Osvećenje grožđa (Foto Olivera Radić)

Vinogradari su među prvima pohitali na preobraženjsku liturgiju u crkve i manastire, noseći po nekoliko grozdova iz svojih vinograda na osvećenje, da bi sa blagoslovom grožđe počeli unositi u domove.

Prvo zrno koje se pojede je ono osvećeno, a zatim i ostalo grožđe doneto iz vinograda i postavljeno na trpezu.

U orahovačkoj crkvi je grožđe, koje je ove godine sa loze iz svog dvorišta na osvećenje prineo Stevan Radić, osveštao paroh orahovački jerej Velja Stojković.

Otac Velja je govorio o prazniku Preobraženja i pozvao narod da redovno posećuje hramove, da se pričešćuje i da do kraja isposte Gospojinski post koji je u toku.

Sveštenik je grožđe podelio svima, a po običaju najviše su se obradovala deca.

Otac Ignatije Šestakov iz Sretenjskog manastira u Moskvi poslao je ikone ruskih svetitelja: Svete Ksenije Petrogradske, Svetog Luke Krimskog i Svetog Jovana Kronštanskog.

Ikone su uz grožđe i naforu podeljene vernicima.

Ostale vesti

 • Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane