Devine vode: Proslavljena hramovna slava

U manastiru Devine vode nadomak Zvečana, danas je proslavljena hramovna slava Sveta Bogorodica Trojeručica na kojoj je liturgiju služio episkop raško-prizrenski Teodosije. Sunčici Denić dodeljena tradicionalna nagrada “Grigorije Božović“.

Podeli ovaj članak sa:
  • Litija u Devinim vodama (Foto arhiva KIM)

Manastir Devine vode, podignut pre sedam godina na mestu čudotvornog izvora, jedina je svetinja na Kosovu i Metohiji posvećena ikoni Trojeručici majke Božje. Povodom manastirske slave svetu liturgiju služio je vladika Teodosije uz prisustvo tamošnjeg sveštenstva.

"I ovaj hram je posvećen presvetoj Bogorodici Trojeručici. Mnogi su se uverili u njenu isceliteljsku moć i njena treća ruka doseže do svakoga koji joj se sa poverenjem, verom i nadom obraća" rekao je u besedi vladika Teodosije i dodao da je ove godine osveštan i freskopis hrama .

Izvor oko koga se verni narod okupljao ove godine je ostao bez vode, a iguman manastira otac Fotije veruje da će voda opet poteći.

Oni koji su se valjano pripremali, primili su svetu tajnu pričešća.

Po tradiciji, svake godine Društvo književnika Kosova i Metohije na današnji dan dodeljuje nagradu "Gligorije Božović". Ove godine je ona uručena Sunčici Denić.

"Srećna sam jer put proze koju je pisao Grigorije Božović, baveći se ovom temom, učinio je to da napravim jedan luk između postojanja sveta u kome i ja živim", rekla je Denićeva.

Ikona Bogorodice Trojeručice je najpoštovanija ikona u Hilandaru i najznačajnija ikona srpskog naroda. Po predanju, pripada redu rukotvorenih ikona i onih koje je ikonopisao apostol i jevanđelista Luka, prvi slikar hrišćanstva.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane