Otac Sava: Odluka suda mora da se poštuje

Otac Sava Janjić izjavio je danas za radio Slobodna Evropa da odluka Ustavnog suda o prenosu 24 hektara zemljišta u vlasništvo manastira Visoki Dečani mora da bude poštovana.

Podeli ovaj članak sa:
 • Otac Sava (Foto B92)

Otac Sava Janjić je rekao da je manastir pozdravlja odluku suda i dodao da ona nije politička već potpuno pravna, prenosi kosovski list Zeri.

"Odluke Ustavnog suda su odluke najvišeg kosovskog organa pravde i moraju da se poštuju", rekao je Janjić.

Grupa istoričara iz Dečana najavila je juče tužbu protiv sudija Ustavnog suda zbog odluke da se 24 hektara zemljišta vrati manastiru Visoki Dečani.

Kako prenosi Zeri, grupa kosovskih istoričara u saopštenju apeluje na kosovske institucije i na međunarodnu zajednicu da preduzmu, kako kažu, adekvatne mere jer, prema njihovim rečima, odluka Ustavnog suda neće biti sprovedena.

Gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj rekao je prošle nedelje da će "pre podneti ostavku nego prihvatiti odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta u vlasništvo manastira Visoki Dečani", jer je ta odluka, kako je ocenio, "politička".

Sporna imovina je manastiru konfiskovana nakon Drugog svetskog rata, a odlukom Vlade Srbije vraćena 1997. godine.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom.

Ustavni sud Kosova je 21. maja ove godine zaključio dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane