Posle 11 godina, obeležena hramovna slava u južnoj Mitrovici

U delimično obnovljenom hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice danas je, prvi put nakon 11 godina, obeležena hramovna slava.

Podeli ovaj članak sa:
 • Praznik u crkvi Svetog Dimitrija (Foto Kontakt)

Nakon liturgije, u besedi protojerej Staniša Arsić poručio je da su nam najpotrebniji mir, sloga i bratska ljubav a da je Srbe u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice okupio Sv. Sava.

“Monogo smo se udaljili jedni od drugih, pa mogu da kažem i sami od sebe. Sv. Sava je uvek sabirao oko sebe čitav srpski narod i svima bi uvek, kada bi se našli blizu njega i na okupu, bilo dobro, čitavom narodu. Onda kada smo se udaljavali od Boga, od crkve i Sv. Save onda bi nastupale nevolje,”- rekao je on.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik sećanja na prenos moštiju prvog srpskog arhiepiskopa - Svetog Save.

Tokom boravka Srba u ovom hramu bilo je nešto više pripadnika Kosovske policije koji se 24 sata brinu o bezbednosti hrama.

Od kraja septembra prošle godine, ponovo se služi sveta liturgija u ovom hramu. Jutros su pored protojereja to činili sveštenik Saša Mitrović, koji zajedno sa suprugom, živi u obnovljenom parohijskom domu i jeromonah Fotije.

Hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice zapaljen je i uništen u martovskom pogromu 2004. godine, a radovi na obnovi počeli su 2014. godine.

Ostale vesti

 • Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane