Nikolić: Samo bi robovi pristali na priznanje Kosova

Predsednik Nikolić istakao je u intervjuu za ruski Interfaks da će najvažniji uslov za ulazak u EU biti priznavanje Kosova, na šta "mogu pristati samo robovi".

Podeli ovaj članak sa:
 • Tomislav Nikolić (Foto Kim)

Osim toga, Nikolić je naglasio da Srbija to neće učiniti, jer na takav uslov ne bi pristao nijedan narod.

"Mislim da će najvažniji uslov za naše stupanje u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali Srbija je neće priznati i nikada je nije ni priznavala, i mi smo to jasno govorili predstavnicima svih evropskih zemalja i institucija. Ali, ako EU nastavi da insistira na takvoj našoj odluci, to će značiti da EU ne želi da nas vidi u svom sastavu", rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks.

U takvoj situaciji naša savest će biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU, dodao je on.

"Ali na takav uslov ne bi pristao nijedan narod. Na to mogu pristati samo robovi", rekao je predsednik Srbije.

Upitan koje korake treba očekivati od Beograda ako razvoj saradnje sa Rusijom bude prepreka za integraciju Srbije u EU, Nikolić kaže:

"Mislim da ove pretpostavke ne stoje, pošto u našim odnosima sa Evropskom unijom značajniji problem predstavlja pitanje Kosova i Metohije. Rešavanje ovog pitanja je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, dok odnos s Rusijom, konkretno uvođenje sankcija protiv nje, može postati problem tek kada postanemo članica EU."

Nikolić je dodao da je Srbija predočila svim evropskim zvaničnicima svoj stav da u ovom trenutku nije saglasna s uvođenjem sankcija protiv Rusije, ali kada postane članica EU, biće u obavezi da vodi zajedničku spoljnu politiku.

"Za sada nismo članica EU i nismo u obavezi da se pridružimo sankcijama", naglasio je Nikolić.

Ipak, naglasio je Nikolić, problem Kosova i Metohije je pitanje koje moramo rešavati kako bismo postali članica EU, i moramo ispuniti uslove koje postavljaju Beogradu i Prištini pojedine i vrlo uticajne države.

"Konkretno, jedan od ovih uslova je da potpišemo međusobno obavezujući sporazum. Iako EU govori da u procesu pregovora sa Srbijom ostaje neutralna po pitanju statusa Kosova, glavno je da su najuticajnije zemlje EU već priznale nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je on.

Inače, predsednik Nikolić otputovao je u dvodnevnu posetu Ruskoj Federaciji, gde će prisustvovati „Paradi pobednika“, povodom obeležavanja 70 godina pobede nad fašizmom, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Ostale vesti

 • Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

  U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.

 • Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

  Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, donetu zbog načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine.

 • Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

  Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zalaže za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta kosovskog predsednika, istakavši da ta pozicija predstavlja "jedinstvo naroda" na Kosovu.

 • Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Kurti i Mustafa još bez dogovora

  Lideri dve najveće političke stranke na Kosovu, Aljbin Kurti i Isa Mustafa ni večeras nisu uspeli da se dogovore o sastavu nove vlade. Kosovski predsednik Hašim Tači sazvao konsustitutivnu sednicu parlemanta za 24. decembar.

 • Đurić: Handke je u Srbiji

  Đurić: Handke je u Srbiji "persona gratisima"

  Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratisima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, rekao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane