Na Kosovu za terorizam optužene 32 osobe

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 32 osobe za krivična dela regrutacije za terorizam, organizovanje i učešće u terorističkim grupama i za neovlašećeno posedovanje i korišćenje oružja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Kako prenose prištinski mediji, od 32 optužene osobe, njih 27 je optuženo za krivično delo organizovanja i učešća u terorističkim grupama po članu 143 Krivičnog zakona Kosova (KZK), a nekoliko njih za neovlašćeno posedovanje i korišćenje oružja.

Dve osobe optužene su za krivično delo regrutovanja za terorizam, a trojica su optuženi za neovlašćeno posedovanje i korišćenje oružja.

Za nekoliko optuženih postoji osnovana sumnja da su organizovani za borbu u okviru Islamske države, odnosno u terorističkoj grupi Islamska država (IS) u Siriji.

Nekoliko osoba pozivalo je građane da se pridruze IS i jedan deo optuženih je regrutovao građane za rat u Siriji.

Ujedno su, kako pišu prištinski mediji, prikupljali finasije i fondove za organizaciju terorističke grupe u okviru Islamske države.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 9. avgusta 2014. donelo odluku o početku istrage protiv 57 osoba i tada je zbog terorističkog organizovanja bilo uhapšeno njih 40.

Od ove grupe 32 osobe su optužene dok se za 18 osoba pokazalo da je istraga bez osnova, a sedam osoba se nalazi u bekstvu.

Optužnicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tužilaštava Kosova koji je predložio sudu da nakon iznetih dokaza i okončanja procesa, optuženi budu proglašeni krivim za krivično delo terorizam, regrutaciju za terorizam i neovlašćeno posedovanje i upotrebu oružja.

Ostale vesti

 • Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

  Marko Rošić prebačen u pritvornu jedinicu u Severnoj Mitrovici

  Jedan od šestoro optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Marko Rošić, prebačen je u petak u pritvornu jednicu u Severnoj Mitrovici, potvrdio je za KoSSev, Rošićev advokat, Mahmut Haljimi. Rošić je u Mitrovicu prebačen iz zatvora visoke bezbednosti u selu Grdovce kod Podujeva.

 • Kadri Veselji sutra u Hagu

  Kadri Veselji sutra u Hagu

  Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji trebalo bi sutra da se nađe u Hagu gde će ga saslušati istražitelji Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

 • „Imamo pravo da znamo gde su naši nestali“

  „Imamo pravo da znamo gde su naši nestali“

  Resursni centar za nestala lica danas je u Prištini održao debatu pod nazivom „Pitanja nestalih lica na raskrsnici“. Organizatori Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini složili su se da svako ima pravo da zna šta je sa nestalim i kidnapovanim osobama.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane