Priština traži domaće sudije u Specijalnom sudu

Tokom susreta između predstavnika Vlade Kosova i Evropske unije (EU) tokom naredne nedelje, predstavnici Prištine tražiće da u Specijalnom sudu ne budu samo međunarodne, već i domaće sudije, piše Koha ditore.

Podeli ovaj članak sa:
  • Vlada Kosova (Foto Kim)

List navodi da će oni tražiti i vremensko ograničenje mandata suda, koji će suditi za zločine bivših najviših zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se spominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine.

Ekipa na tehničkom nivou koju predvodi ministar pravde Kosova Hajredin Kuči predala je te predloge političkoj grupi za formiranje suda, koju predvode predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Isa Mustafa, predsednik parlamenta Kadri Veselji i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Politička grupa će taj predlog predati delegaciji Evropske unije koja će naredne nedelje boraviti u Prištini, kada će se razgovarati o poslednjoj verziji Zakona o Specijalnom sudu.

Kako se navodi, jedan od razloga za zahteve Prištine je obezbedjivanje ligitimiteta kod građana, kao i dovoljnog broja glasova da se dvotrećinskom većinom izglasa u Skupštini Kosova.

Ministar pravde Hajredin Kući za prištinske medije izjavio je da su kompletan predlog zakona radili stručnjaci EU i da predstavnici Kosova nisu imali uticaja u njegovoj pripremi.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane