Povratak jedne porodice za pet meseci

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas da se na Kosovo vratila samo jedna srpska porodica u proteklih skoro pet meseci od kada je formirana kosovska vlada premijera Ise Mustafe.

Podeli ovaj članak sa:
  • Dalibor Jevtić (Foto arhiva Kim)

On je istakao da nije bilo značajnijeg povratka raseljenih lica na Kosovo u prethodnih skoro pet meseci i da se samo jedna porodica vratila u opštinu Istok u selo Crkolez, što je jedini povratak koji je zvanično zabeležen u pomenutom periodu.

Jevtić koji je imenovan za ministra za povratak i zajednice nakon što je smenjen Aleksandar Jablanović sa te funkcije kazao je da je inicirao predlog za formiranje međuministarske grupe Vlade Kosova za povratak raseljenih kako bi se ovim pitanjem bavila i druga ministarstva i institucije.

“Ja očekujem da se predlog za formiranje međuministarske grupe usvoji već koliko naredne nedelje. U tom smislu da međuministarska grupa počne sa radom u toku maja”, rekao je Jevtić gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus.

On je istakao da je uloga Vlade Srbije u procesu povratka raseljenih lica na Kosovo veoma važna i da se politika Vlade Srbije prema Kosovu znatno promenila u pozitivnom smislu, jer je postala transparentnija.

“Sa druge strane predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u redovnom su kontaktu i komunikaciji sa predstavnicima Srba na Kosovu što je jako važno. Zbog te saradnje ta politika koja je bolja je upravo rezultat toga”, rekao je on.

Jevtić je podsetio da je na poslednjoj regionalnoj konferenciji koja je održana u Skoplju, Marko Đurić jasno rekao da i pored mera štednje koje Vlada Srbije sprovodi, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je izdvojola dodatna sredstva za povratak što je, kako je ocenio, jasna poruka da Vlada Srbije i Kancelarija za KiM žele da pitanje povratka bude među prioritetima.

On se osvrnuo i na napade na Srbe povratnike na Kosovu istakavši da svaki napad na povratnike bez obzira da li je u pitanju pljačka ili nešto drugo je suštinski napad na proces povratka raseljenih lica na Kosovo.
 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane