Jahjaga: Sud neće ugroziti ustavni poredak

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga izjavila je da ukoliko kosovske institucije osnuju Specijalni sud to neće ugroziti ustavni poredak Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
  • Atifete Jahjaga (Foto Kim)

"Ustavni poredak bio bi ugrožen ako bi se dozvolilo da neka druga instanca formira Specijalni sud ignorišući kosovske institucije i kada bi funkcionisao van domaćeg pravnog sistema", rekla je Jahjaga za list "Epoka e re".

Ona je u intervju rekla da je svesna da nezavisnost Kosova nije ispunila sva očekivanja, jer po njoj je izgradnja države mučan i težak proces koji zahteva strpljenje.Jahjaga je dodala da ne treba zaboraviti da je Kosovo i dalje siromašna država, ekonomski nerazvijena, opterećena korupcijom i organizovanim kriminalom.

"Što se tiče migracije stanovništva ona smatgra da se to dogodilo kao posledica odlaganja formiranje novih institucija.“ Činjenica je da nismo imali institucije, pa su određene kriminalne grupe našle način da profitiraju na račun građana koji su želeli da odu sa Kosova", rekla je ona i dodala da se mora stvarati pravna država u kojoj će omladina videti svoju perspektivu i neće želeti da pobegne sa Kosova.

Govoreći o pravosudnom sistemu na Kosovu, Jahjaga je rekla da Kosovu treba totalno nezavisni pravosudni sistem na koji ne može biti uticaja i koji je u svojim redovima treba da ima profesionalce.

Ukoliko se ne uspostavi pravosudni sistem na svakom delu Kosova ne može se kročiti ni u proces vizne liberalizacije, naglasila je Jahjaga.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane