Vesti
Društvo

Kostić i Bratu o rasveti i zapošljavanju

Ambasador Norveške Jan Bratu posetio je Opštinu Gračanica i sa gradonačelnikom Vladetom Kostićem razgovarao o aktuelnim pitanjima i projektima vezanim za zapošljavanje.
Kostić i Bratu o rasveti i zapošljavanju
Vladeta Kostić i Jan Bratu (Foto KIM)

Nakon sastanka, Bratu je rekao da ga je gradonačelnik upoznao sa razvojnim planovima ove lokalne samouprave. Bratu je obećao pomoć Ambasade Norveške u Prištini za projekat ekološko-energetske efikasnosti.

„Gradonačelnik Kostić me je informisao o razvojnim planovima opštine i obećao sam pomoć u okviru naših mogućnosti. Podržaćemo ekološko i energetski efikasan projekat za LED uličnu rasvetu. Kako bi pomogli, opredelićemo 60 hiljada evra. Konkretan projekat košta više, ali to je ono što ja mogu da obećam“, kazao je Bratu.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić istakao je da je ambasadora Norveške upoznao sa razvojnim planom opštine i brojim projektima koje valja realizovati u narednom periodu.

„Razgovarali smo i o određenim projektima u vezi zapošljavanja, odnosno, otvaranja novih radnih mesta. Složili smo se tu nailazimo na zajednički problem. Pitanje je kako pravno uokviriti preduzeće, imajući u vidu da na Kosovu i dalje nije zaživeo sistem, odnosno, način uspostavljanja javno-privatnog partnerstva. Opština nije u mogućnosti da registruje preduzeća koja bi se bavila realnim sektorom, tačnije, bilo kojom proizvodnjom i tako zapošljavala ljude. Tako da se sve svodi na investicije sa strane i ulaganje u sferi privatnog biznisa“, rekao je Kostić.

Obraćajući se novinarima na kraju sastanka, Vladeta Kostić i Jan Bratu su naveli da će Ambasada Norveške i Opština Gračanica sarađivati i u narednom periodu.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020