Vesti
Društvo

Božović: Priština nema osnova da raspusti opštine

Priština nema nikakvu zakonsku osnovu da raspusti četiri SO na severu Kosova i uvede privremene mere zbog lokalnih budžeta, izjavila Ksenija Božović.
Božović: Priština nema osnova da raspusti opštine
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

"Skupštine su usvojile u zakonskom roku budžet i postoje dve zakonske odluke vezane za budžet, te ni u kom slučaju ne postoji zakonski okvir za tako nešto", rekla je predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović.

Prema njenim rečima, skupštine mogu da budu raspuštene ukoliko budžet nije usvojen, pa su pretnje iz Prištine političkog karaktera.

"Mi smo budžet usvojili, ali kao i sve ostalo i budžet je postao političko pitanje koje će morati da se reši na relaciji Beograd-Priština", rekla je ona.

Vlada Kosova zapretila je da će blokirati budžete opštinama na severu Kosova ukoliko u njima ne budu definisani i prihodi radnika u prosveti i u zdravstvu. Predstavnici opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok tvrde da takav zahtev nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

Božović je rekla da pitanje prosvete i zdravstva mora da se reši na pregovorima u Briselu, a da te oblasti treba da budu regulisane preko Zajednice srpskih opština čije je osnivanje predviđeno Briselskim sporazumom.

Predsednik Privremenog organa i gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović rekao je agenciji  Beta da su četiri opštine sa severa Kosova usvojile predloge budžeta za 2015. godinu u septembru prošle godine, a 30. oktobra na sednicama skupština opština usvojeni su i revidirani predlozi budžeta.

Na insistiranje kosovskog Ministarstva finansija planirani budžeti te četiri srpske opštine tada su drastično smanjeni, pa je opština Leposavić, umesto planiranih 11,5 miliona evra dobila 2,25 miliona evra, opštini Zvečan, umesto planiranih 14,5 miliona evra, dodeljeno je 1,61 milion evra, rekao je Jablanović.

Prema njegovim rečima, tada su dobili pisanu garanciju od zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri da će opštine sa srpskom većinom imati prednost i pomoć u svim ministarstvima u Vladi Kosova.

"Mi smo to prihvatili, posle toga nismo dobili nikakve primedbe na budžet, ni u zakonskom roku ni do sada, ovo su vanredni zahtevi za donošenje novih budžeta do 26. februara. Tek sada su se setili da navodno treba da ubacimo zdravstvo i obrazovanje", dodao je Jablanović.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020