Vesti
Društvo

"Vlada Kosova sprema dokumente za Specijalni sud"

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da vlasti u Prištini rade na dokumentaciji koja otvara put za formiranje Specijalnog suda.
Isa Mustafa (Foto botasot.info)

Reč je o sudu koji će se baviti zločinima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i navodima iz izvštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o ubistvima i trgovini organima otetih Srba tokom sukoba na Kosovu.

"Time stručnjaka kosovskih institucija radi sa EU na usklađivanju odredbi zakona o Specijalnom sudu, statutu suda kao i izmenama kosovskog ustava koje treba doneti da bi zakon i statut bili usvojeni", rekao je Mustafa u intervjuu za portal "Gazetaekspres".

On očekuje da će Skupština Kosova razmatrati i usvojiti ove dokumente tokom marta i aprila.

"Ta obaveza preuzeta je ratifikacijom u kosovskoj skupštini dokumenta razmenjenih između  predsednice Kosova i visoke predstavnice EU", rekao je Mustafa.Ostale vesti

Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020
Gračanica: Poštovanje Zakona o upotrebi jezika uz brojne izazove
Iako je Opština Gračanica u vezi sa primenom Zakona o upotrebi jezika dobro ocenjena, problemi postoje. Nedovoljan broj prevodilaca u ovoj lokalnoj samoupravi je samo jedan od njih, kaže kontakt osoba za jezička pitanja u Opštini Gračanica Aleksandar Todorović.
  • 28.03.2020
Proizvodnja vizira kao pomoć zdravstvenim radnicima
Inovacioni centar Gračanica je zbog aktuelne situacije povodom epidemije koronavirusa počeo da proizvodi zaštitne vizire, kako bi dao određeni doprinos u borbi protiv ovog virusa. Prvih 25 uručeno je Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici.
  • 27.03.2020
“I Srbi i Albanci izgubili od Nato bombardovanja”
U senci straha od novog koronavirusa koji odnosi ljudske živote širom sveta, danas se sećamo NATO bombardovanja Savezne Repubilke Jugoslavije koje je počelo pre 21 godinu. Zbog vanrednih mera koje su uvedene, na Kosovu se ne obeležava godišnjica početka bombardovanja.
  • 24.03.2020