Vesti
Drugi pišu

“Priznanje Kosova istorijska greška”

Pariz je napravio istorijsku grešku što je priznao Kosovo, izjavio je evropski parlamentarac iz Francuske Emerik Šoprad.
“Priznanje Kosova istorijska greška”
Priština (Foto arhiva Kim)

On je naveo da je NATO ratom protiv Srbije potvrdio separatizam Albanaca, a da je EU sledila američki politiku.

Šoprad, koji je nedavno u Spoljnopolitičkom odboru Evrpskog parlamenta javno progovorio o stradanja Srba na Kosovu, rekao je za današnje Novosti da Kosovo nikada ne može da uđe u EU zato što je "leglo kriminala i snosi odgovornost za etničko čišćenje Srba i drugog nealbanskog življa".

"Sve je, nažalost, nastavak onog što se dešavalo 1999. godine iz vremena nelagalnog rata NATO protiv Srbije, čiji je cilj bio da se potvrdi separatizam Albanaca s Kosova, koji su iz demografskih razloga postali većinski na ovoj terotoriji. A EU je sledila američki politiku", rekao je funkcioner Nacionalnog fronta.

Prema njegovim rečima, iz svega toga uglavnom profitira SAD, jer je Srbija, pravoslavna zemlja istorijski bliska Rusiji, regionalna sila.

"Razbijanje Jugoslavije imalo je za cilj da se oslabi srpski narod u korist drugih nacija. Iza prava manjina, krili su se strateški interesi, američki, ali i nemački", kazao je Šoprad.

On je rekao da ima mnogo različitih modela kako bi mogao biti rešen status Kosova, kao što je, na primer, jaka autonomija Zapadne Sahare u suverenom Maroku.

U svakom slučaju, naglasio je poslanik EP, Kosovo i Metohija sa svojim specifičnostima treba da ostane pokrajina u sastavu Srbije.

"Logika nezavisnosti vodi u bezizlaz. Tim pre što Albanci s Kosova imaju mafijašku ekonomiju koju, uglavnom, održavaju švercom, u šta sam mogao da se uverim tokom posete pre nekoliko godina. A to je veoma opasno, i za lokalno stanovništvo i za EU, ako želi da integriše ovaj region", rekao je Šoprad.Ostale vesti

Sapun i voda najdelotvorniji u borbi protiv koronavirusa
Bez obzira na to što ste verovatno umorni od pranja ruku, ne odustajte. Svet se oslanja na svakog od nas da će nastaviti to da radi u borbi protiv koronavirusa, štiteći sebe i druge.
  • 26.03.2020
Vanredni izbori ili novi mandat za Samoopredeljenje?
Predsednik Kosova Hašim Tači ima dve mogućnosti nakon pada Kurtije vlade - raspisivanje vanrednih izbora ili imenovanje novog mandatara koga po Ustavu treba da predloži Samoopredeljenje, piše Koha.
  • 26.03.2020
Zašto ste ubili grad
Masa vođena kosovskom policijskom službom precizno je pronalazila mete i ciljeve, od kuće do kuće, od stana do stana, izbacivani su, prebijani i ubijani ljudi.
  • 19.03.2020
Na sednici Skupštine Kosova, održanoj u ponedeljak 2. marta, na kojoj se raspravljalo o ukidanju taksi na uvoz robe iz Srbije i BIH, niko od poslanika “Srpske liste” nije zatražio reč kako bi izneo svoj stav po tom pitanju. Oni su nakon prvih izlaganja predsednika parlamentarnih grupa, čak napustili sednicu.
  • 05.03.2020
Kurti razmatra mogućnost smene Tačija
Kosovski premijer Aljbin Kurti obavestio je predsednicu kosovske Skupštine Vjosu Osmani o sadržaju pisama Hašima Tačija i bivšeg sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, iz kojih se uočava pravo Kfora da odlučuje o svim aktivnostima kosovskih snaga bezbednosti na severu Kosova. Zbog toga, Kurti spominje zakonsku mogućnost razrešenja kosovskog predsednika Hašima Tačija.
  • 26.02.2020
’’Večiti buntovnik nije timski igrač’’
Pre par godina je "večiti buntovnik" Aljbin Kurti u parlamentu bacao suzavac, a sada borac protiv establišmenta treba da vodi vlast na Kosovu.
  • 04.02.2020