Vesti
Politika

"Izjava Murzetaja - spinovanje"

Kancelarija za KiM ocenila je kao "medijsko spinovanje" izjavu Valjona Murzetaja da Priština neće pristati na nove teme u dijalogu sa Beogradom.
Foto atv.bl.com

Zamenik direktora Kancelarije Dušan Kozarev u izjavi agenciji Beta rekao je da tu izjavu smatra delom "spirale laži u koju su albanski političari ušli komunicirajući neiskreno sa sopstvenom javnošću i prikrivajući dosege briselskog dijaloga".

"Priština izgleda želi da pobegne iz dijaloga jer misli da će na taj način pobeći od obaveza koje je u Briselu preuzela. Obmanjujući sopstvenu javnost, Priština zapravo sama otežava sprovođenje dogovorenog", rekao je Kozarev.

Savetnik kosovskog premijera Valjon Murtezaj je u subotu izjavio da Priština neće pristati na nove teme u briselskim razgovorima dok Beograd ne primeni sporazum o pravosuđu, ukloni "Park mira" na mostu na Ibru i ugasi Civilnu zaštitu, kao i da neće biti pregovora o "bogatstvima Kosova".

Kozarev je istakao da Srbija želi ne samo napredak dijaloga već i njegovo ubrzavanje, i da se "nagomilani problemi na Kosovu i Metohiji ne mogu rešavati konsekutivno, jedan po jedan, kako predlaže Murtezaj, jer bi tako proces trajao decenijama".

"Problemi na KiM se moraju rešavati jednovremeno i svako uslovljavanje otvaranja novih tema realizacijom nekih drugih je zapravo isto što i obesmišljavanje procesa. Mi nemamo dileme kada je reč o briselskom dijalogu, jer to je u ovom trenutku najefikasniji i najproduktivniji format za rešavanje nesuglasica", naglasio je Kozarev.

On je dodao da bi od izlaska predstavnika Prištine iz tog procesa najveću štetu imali upravo žitelji KiM, i da se Beograd iskreno nada da se to neće dogoditi.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020