" />
Vesti
Politika

Specijalni sud nema podršku postizborne koalicije

Bar tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije glasalo za osnivanje suda koji će se baviti navodnim ratnim zločinima pripadnika bivše OVK, piše danas "Tribuna".

Specijalni sud nema podršku postizborne koalicije
Priština (Foto arhiva Kim)

Izmena Ustava i zakona kako bi funkcionisao Specijalni sud nema sigurnu podršku ne samo dela poslanika Demokratske partije Kosova i poslanika Samoopredeljenja, već ni svih poslanika postizborne koalicije koja želi da preuzme rukovođenje zemljom u narednom četvorogodišnjem mandatu, navodi list.

Najmanje tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije proletos glasalo za osnivanje ovog suda koji će da se bavi pretpostavljenim zločinima vojske OVK.

Reč je o Jakupu Krasnićiju, Fatmiru Ljimaju i Hadži Šalji iz Inicijative i Dautu Haradinaju i Timu Kadriajniu iz ABK.

Krasnići, koji je u to vreme bio predsednik kosovske skupštine, ostao je uzdržan, Ljimaj nije bio prisutan, a Šalja je glasao protiv.

Haradinaj i Kadriaj su otvoreno rekli "ne" nastavku mandata Euleksa i osnivanju Specijalnog suda.

Prošli saziv Skupštine Kosova usvojio je 23. aprila Nacrt zakona za ratifikaciju sporazuma između Kosova i EU, kojim se odobrava osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.

Nakon formiranja institucija, nova Vlada Kosova treba da finalizira sporazum sa Vladom Holandije za formiranje suda, koji treba ratifikovati u Skupštini Kosova.Ostale vesti

„Nema spremnosti da se stvore uslovi da Srbi žive bolje“
Na Kosovu postoje dva ključna problema kada je u pitanju položaj srpske zajednice, a to su po mišljenju Nedžemdina Spahiua - „nesposobnost većinske zajednice da integriše srpsku zajednicu i insistiranje Beograda da se Srbi ne integrišu u kosovsko društvo“. Nenad Rašić pak smatra da je najveći problem to što „neko drugi upravlja našim životima“.
  • 27.02.2020
Sporazum: Reanimacija dijaloga

U novoj emisiji Sporazum, gostovali su novinar iz Beograda Đorđe Vlajić i profesor političkih nauka Nedžemedin Spahiju. Saglasni su da “evropska priča” gubi podršku među Srbima i Albancima i da je potrebno da se Brisel, sa više energije i pažnje, posveti rešavanju otvorenih pitanja na Balkanu.

  • 27.02.2020
Pompeo: Očekujemo da Priština ukine taksu
Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da SAD očekuju da će Kosovo ukinuti taksu na srpsku robu, prenosi Ljajmi.
  • 27.02.2020
Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020