Vesti
Politika

Specijalni sud nema podršku postizborne koalicije

Bar tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije glasalo za osnivanje suda koji će se baviti navodnim ratnim zločinima pripadnika bivše OVK, piše danas "Tribuna".

Specijalni sud nema podršku postizborne koalicije
Priština (Foto arhiva Kim)

Izmena Ustava i zakona kako bi funkcionisao Specijalni sud nema sigurnu podršku ne samo dela poslanika Demokratske partije Kosova i poslanika Samoopredeljenja, već ni svih poslanika postizborne koalicije koja želi da preuzme rukovođenje zemljom u narednom četvorogodišnjem mandatu, navodi list.

Najmanje tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije proletos glasalo za osnivanje ovog suda koji će da se bavi pretpostavljenim zločinima vojske OVK.

Reč je o Jakupu Krasnićiju, Fatmiru Ljimaju i Hadži Šalji iz Inicijative i Dautu Haradinaju i Timu Kadriajniu iz ABK.

Krasnići, koji je u to vreme bio predsednik kosovske skupštine, ostao je uzdržan, Ljimaj nije bio prisutan, a Šalja je glasao protiv.

Haradinaj i Kadriaj su otvoreno rekli "ne" nastavku mandata Euleksa i osnivanju Specijalnog suda.

Prošli saziv Skupštine Kosova usvojio je 23. aprila Nacrt zakona za ratifikaciju sporazuma između Kosova i EU, kojim se odobrava osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.

Nakon formiranja institucija, nova Vlada Kosova treba da finalizira sporazum sa Vladom Holandije za formiranje suda, koji treba ratifikovati u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020