Vesti
Drugi pišu

DPK hoće Vladu bez "Srpske"

DPK Hašima Tačija saopštila da bi se politička blokada mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".
DPK hoće Vladu bez
Priština (Foto Kim)

U saopštenju DPK, koje prenose prištinski mediji, se kaže da vlada koja ne bi imala 80 poslanika podrške može da uvede zemlju u institucionalnu krizu.

Ta kriza ne samo što će dovesti do vanrednih izbora "nego može proizvesti nepoželjno stanje koje bi koštalo Kosovo i građane", navodi se u saopštenju DPK koje je potpisao zamenik predsednika stranke Kadri Veselji, a prenose mediji u Prištini.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi smatra da je više razloga za ovakvo saopštenje Tačijeve stranke, a pre svega je uveren da je ono usledilo jer DPK zna da "nijedna albanska politička partija ne samo da ne želi da bude deo eventualne vlade sa DPK nego je prekinula svaku komunikaciju ne dozvolivši da lider DPK ima iole šanse da formira vladu".

Šeholi se pita i otkud se sada DPK "setila" da bez 80 poslanika ne treba formirati vladu i da u tih 80 poslanika ne treba da bude lista "Srpska", koja, kako trvde u DPK, može da blokira procese.

Uveren je da pozivanje na multietničko i multikonfesionalno društvo, i sa skupštinom koja ima ima 80 ili više poslanika ali bez srpskih predstavnika, ne može drugačije da se tumači nego poruka nealbanskim gradjanima "tu ste gde ste u skupstini i vladi Kosova jer ste ustavna kategorija, ali da znate da možemo mi sve i bez vas".

Taj jezik, uveren je Šeholi, neće da podrže ni Vašington, ni Brisel ali nijedan relevantan međunarodni faktor na Kosovu.

Saopštenje DPK je tim čudnije, smatra Šeholi, jer je upravo Ustavni sud Kosova usvojio zahtev koalicionog bloka DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo uz podršku liste "Srpska" i pojedinih poslanika nesrpske zajednice za "javno saslušanje" povodom izbora predsednika skupštine Kosova Ise Mustafe.

"DPK zna da u parlamentarizmu vladu formira onaj ko ima većinu, a u ovom trenutku bez obzira što su najveća stranka na Kosovu oni ne mogu formirati vladu. Strah od toga što će biti opozicija i što će se otvoriti mnogo procesa u vezi s korupcijom i organizovanim kriminalom čine DPK veoma kontraverznom i čudnom partijom koja ne može da se pomiri s tim da neće biti u vladi", smatra Šeholi.

Sličnog je mišljenja Burim Ramadani, generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova, koji na svojoj Fejsbuk stranici piše da saopštenje DPK govori samo o njihovoj prevelikoj želji za vlašću i kontrolom javnog budže, te konstatuje da u poruci ima elemenata pretnje.

"Pretite - čime? Zašto? Jer ste izgubili vlast? Treba da znate da je upravo vaša vlast od sedam godina koštala Kosovo i građane demokratije i perspektive. Napravili ste haos sedam godina, šta više želite? Shvatite da je značajno za Kosovo da se ponašate kao konstruktivna opozicija. Ostavite pretnje i destruktivne pristupe", poručio je Ramadani.

DSK odbacuje ponudu Tačijeve stranke

Demokratski savez Kosova (DSK) odbacio je ponudu stranke Hašima Tačija o formiranju vlade koju bi podržalo 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri je za "Ekspreš" rekao da je Tačijeva Demokratska partija Kosova sa zakašnjenjem shvatila da ne može formirati buduću vladu Kosova.

Po njegovim rečima, saopštenje DPK svedoči da ta stranka po svaku cenu želi da ostane na vlasti pokušavajući da formira neku "sveobuhvatnu" vladu.

Bećiri je dodao da je DPK shvatila da će ostati u opoziciji, jer nijedna stranka ne želi da sklapa koaliciju s njom, prenosi "Ekspres".

"Ovog puta vladu formiraju oni koji imaju više poslanika u skupštini Kosova... Znači, buduću vladu formiraju DSK, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i Srbi, zajedno sa ostalim nesrpskim zajednicama", kazao je Bećiri.

Samoopredeljenje: DPK uvidela da neće moći da bude vlast

Potpredsednik pokreta "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca izjavio je, povodom saopstenja DPK, u kojem se navodi da bi se politička blokada mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska", da je to taktika DPK jer su uvideli da sigurno neće moći da budu vlast.

" DPK sada zna sigurno da više nece moći da bude vlast, a za njih vlast podrazumeva imunitet od gonjenja pravde i zbog toga pokusavaju da po svaku cenu taktiziraju", rekao je Konjufca u emisiji "Info magazin" na TV Klan Kosova.

Prema njegovim rečima, to im "sigurno neće uspeti" jer blok DSK-ABK-Inicijativa za kosovo zajedno sa ostalim nealbanskim zajednicama čine vecinu "i tu je kraj svega".Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020