Sednice Skupštine Kosova na srpskom

Kosovska kancelarija poverenika za jezike naložila je Radio televiziji Kosova na srpskom jeziku (RTK2) da sednice Skupštine Kosova ubuduće prenosi na srpskom jeziku.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) uputili su u martu Kancelariji žalbu na rad RTK2 koja je nekoliko zasedanja Skupštine Kosova prenosila isključivo na albanskom jeziku.

UNS i DNKiM tada su naveli da je RTK2 brutalno prekršila i Zakon o uopotrebi jezika, jer gledaoci srpske nacionalnosti, kojima je taj kanal namenjen, nisu mogli da na svom jeziku prate skupštinska zasedanja, navodi se u saopštenju UNS.

"U dopisu upućenom direktoru RTK2, zatraženo je da se vrši prenos sednice Skupštine na srpskom jeziku. Od predstavnika RTK2 dobili smo odgovor da je problem nedostatka prenosa na srpskom jeziku bio tehničke prirode. Kancelarija poverenika za jezike je poslala brzu preporuku RTK2, kojom se preporučuje da uvek kada zbog tehničkih razloga ne mogu prenositi prevod zasedanja Skupštine da RTK2 ’kajronom’ obrazloži zbog čega dolazi do takvih situacija", rekli su u Kancelariji poverenika.

Dodali su da je RTK2 predložila da se ovo pitanje reguliše u saradnji sa Skupštinom Kosova.

Od RTK2 je, navodi se, zatraženo da ta televizija preduzme neophodne mere radi potpunog sprovodjenja Zakona o upotrebi jezika kako bi na taj način rešila pitanja u vezi sa upotrebom službenih jezika i ostvarivanja prava na jezik.

"RTK TV2 kao odgovorna za javni prenos na srpskom jeziku treba da obezbedi prevod zasedanja Skupštine Kosova uvek kada ova televizivja prenosi sednice direktno", navodi se.

Ostale vesti

 • „Deca su naša budućnost i pobeda“

  „Deca su naša budućnost i pobeda“

  Više od 160 mališana predškolske ustanove „Đurđevak“ učestvovalo je na karnevalu koji je organizovan u okviru manifestacije „Dani Opštine Gračanica“. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović poručio je da je veliki broj dece „nada da imamo budućnost“.

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane