Generali, fudbal i pozitivni trendovi

Komandant Kfora general Salvatore Farina sastao se sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem u sedištu Kfora u Prištini. U bazi Bondstil pripadnici Vojske Srbije u fudbalskom meču pobedili vojnike Kfora.

Podeli ovaj članak sa:
 • Salvatore Farina i Ljubiša Diković (Foto b92.net)

Ovaj sastanak na visokom nivou je u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom (VTS), poznatijim kao Kumanovski sporazum.

Tokom sastanka razgovarano je o temama uglavnom u vezi sa bezbednosnom situacijom i sa fokusom na severni deo Kosova u svetlu razvoja dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Genral Farina je informisao generala Dikovića o aktivnostima Kfora na Kosovu.

“Trend je veoma pozitivan na celoj teritoriji, uključujući sever. Kfor je tamo stalno prisutan, u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve građane i organizacije koje su aktivne na tom delu teritorije”.

Komandant Kfora je kazao da je situacija, duž cele oko 350 kilometara duge administrativne linije razgraničenja, mirna i stabilna.

“Nema novijih izveštaja o značajnim incidenatima, događajima ili prekršajima koji bi ugrozili sigurnost i slobodu kretanja. Stalno praćenje aktivnosti koje sprovode snage Kfora, odlični odnosi između članova Združene vojne komisije NATO-a i Vojske Srbije, kao i uzajamne aktivnosti, koje se sprovode na dnevnoj bazi, sinhronizovane-jednovremene patrole, pomažu da se održi mirna, kooperativna i pozitivna atmosfera.

Dvojica visokih oficira su potvrdili da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Komandant Kfora se na redovnoj osnovi sastaje sa načelnicima general štaba vojski četiri zemlje koje se graniče sa područjem odgovornosti Kfora, odnosno Albanije, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Vojnici Kfora i pripadnici Vojske Srbije igrali fudbal

Tokom popodneva u Kforovoj bazi Bondstil kod Uroševca odigrana je prijateljska utakmica u fudbalu između ekipa Kfora i Vojske Srbije, koja je završena rezultatom 1:4.

“To je bila neformalna prilika koju su dva generala snažno podržala kako bi se povećalo međusobno razumevanja i poverenje. Odigran je "revanš" nakon prve utakmice u junu ove godine u Srbiji, kada je domaćin bila Vojska Srbije”, navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom našoj redakciji.

Ostale vesti

 • "Kršenje prava na slobodno izražavanje"

  Koalicija "Sloboda" saopštila je da je "prećeno Ivici Miliću iz Skulaneva da će ostati bez posla ukoliko do kraja dana ne potpiše izjavu da se povlači sa mesta člana Biračkog odbora u ime koalicije `Sloboda`".

 • Tači otputovao u SAD

  Tači otputovao u SAD

  Kosovski predsednik Hašim Tači, otputovao je u SAD, gde će prisustvovati prijemu koji povodom početka Generalne skupštine UN organizuje američki predsednik Donald Tramp.

 • KDI: Problemi u opštini Gračanica

  KDI: Problemi u opštini Gračanica

  U opštini Gračanica najveći problemi su putna infrastruktura, kanalizaciona mreža, snabdevanje pijaćom vodom, javni prevoz, upravljanje otpadom, ilegalne deponije i zagađenja rečnog toka Gračanke kroz Laplje Selo i Preoce. Svi ovi problemi navedeni su u katalogu koji je izradio Kosovski demokratski institut (KDI).

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane