Đurić: Prioritet oživljavanje srpskih sredina na Kosovu

Marko Đurić izjavio je da Kancelarija za Kosovo i Metohiju namerava da izradi plan oživljavanja privrede na Kosovu i Metohiji, ističući da je u srpskim sredinama između 60 i 70 odsto ljudi nezaposleno.

Podeli ovaj članak sa:
  • Marko Đurić (Foto novosti.rs)

Marko Đurić je na skupštinskom Odboru za KiM rekao da većina Srba na Kosovu i Metohiji živi od različitih oblika pomoći i davanja države i da je takva situacija dugoročno neodrživa.

"U srpskim sredinama na Kosovu nezaposlenost je veća nego u bilo kom delu naše zemlje. Zato kancelarija namerava da izradi plan oživljavanja privrede sa drugim ministarstvima", kazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  je podsetio da je i ranije bilo finansiranja preduzetnika na KiM iz raznih ministarstava, ali da takva vrsta politike nije dala rezultate.

Đurić, koji je na Odboru podneo izveštaj o radu Kancelarije u prvih šest meseci ove godine, ističe da srpska strana dosledno sprovodi Briselski sporazum, što nije slučaj sa Prištinom.

“Priština nije poštovala deo Briselskog sporazuima koji se odnosi na pravosuđe, podsećajući da je septembar prošle godine bio rok kada je u većinskim srpskim opštinama trebalo da se oforme novi sudovi i tužilaštva”, rekao je Đurić.

Šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, poručivši da ako njega nema "nema ni pomaka u poglavlju 35 koje se odnosi na pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom”.

"Naravno da nismo zadovoljni takvom situacijom, ali ako nema dijaloga, nema pomaka u poglavlju 35, a bez pomaka u tom poglavlju nema napretka u procesu pregovora", kazala je Tanja Miščević.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane