Vesti

Zemljište za crkvu u Čaglavici i srednjoškolski centar u Lapljem Selu

Opština Gračanica usvojila je godišnji plan rada. Među usvojenim predlozima je i predlog o dodeli zemljišta za izgradnju crkve u Čaglavici.
 • 01.02.2013
 • 00:38 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2040
Zemljište za crkvu u Čaglavici i srednjoškolski centar u Lapljem Selu
Sednica Opštine Gračanica (Foto OG)

Opština Gračanica je na prvoj redovnoj ovogodišnjoj sednici usvojila Akcioni plan za poboljšanje usluga opštinskih odeljenja i donela odluku o  promeni Statuta opštine Gračanica.

Na predlog Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske i Mesnog odbora Čaglavice opština je usvojila zahtev o dodeli zemljišta za izgradnju crkve u Čaglavici od 26,16 ari, koje će, prema zakonskoj uredbi, eparhiji biti dodeljeno na maksimalnih devedesetdevet godina korišćenja.

Na predlog Odeljenja za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport opštine Gračanica usvojen je zahtev o podršci projekta i sportskih aktivnosti opštine Gračanica. Takođe, na zahtev istog odeljenja usvojen je i zahtev o proglašenju društvene imovine u vlasništvu PIK „Ratar“ u Lapljem Selu, od 4, 55 hektara, od javnog interesa, kako bi se sa Agencijom za privatizaciju započeo proces razmene zemljišta.

Prema rečima direktora odeljenja za obrazovanje u opštini Gračanica, Ilije  Mladenovića, na ovim parcelama bi se, nakon rešenog procesa sa Agencijom za privatizaciju, započela izgradnja Srednjoškolskog centra za potrebe svih srednjih škola na teritoriji opštine Gračanica, kako bi se rešio dugogodišnji problem nedostatka školskog prostora za oko 2000 učenika srednjih škola, koji već trinaest godina nastavu pohađaju u zgradama osnovnih škola.

Usvojen je i zahtev gradonačelnika opštine Bojana Stojanovića o izmeni i dopuni Statuta opštine Gračanica koji je dopunjen određivanjem Dana opštine Gračanica, grbom Opštine, zatim Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji opštinske uprave koji, pored određenih izmena, predviđa i formiranje novog, osmog opštinskog Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije.

Sednici su prisustvovali predstavnici Kancelarije OEBS-a u Gračanici i pripadnici KFOR-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018