Odblokirani putevi na severu Kosova

Putevi na severu Kosova opet su prohodni, nakon što su Srbi uklonili barikade na putu Zubin Potok-Zvečan, a vojnici KFOR-a se povukli i oslobodili put u Jagnjenici i Žerovnici.

Podeli ovaj članak sa:
  • (Foto arhiva KIM)

Predstavnici EU izrazili su žaljenje zbog blokade vozila EULEKS-a na severu pokrajine, dok su predstavnici KFOR-a istakli da žele bezuslovnu slobodu kretanja za sve na Kosovu.

Portparol KFOR-a Uve Novicki izjavio je Kontakt Plus radiju da je današnja akcija KFOR-a, blokada saobraćaja u Jagnjenici, bila odgovor na blokadu konvoja EULEKS-ovih vozila koja se uputila ka prelazu Jarinje. Novicki je naglasio da “sloboda kretanja važi za sve, uključujući i EULEKS i KFOR i to na bezuslovan način”.

Specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar  izjavio je za KPR da žali zbog blokade EULEKS-ovih vozila.

„Nadamo se da će biti sve manje tih blokada i da će se omogućiti EULEKS-u da radi svoj posao i da ćemo sa aktivnostima EU, naše kancelarije ovde i EULEKS-a dokazati da smo tu da pomognemo ljudima, da dovedemo ruku pravde svuda na Kosovu i da nismo protiv ljudi na severu već da smo tu da im pomognemo da im bude bolje”, rekao je Žbogar.

Kolonu EULEKS-ovih vozila lokalni Srbi zaustavili su i danas na putu Zvečan-Zubin Potok u selu Banov Do na severu Kosova. Nakon dvočasovnog zadržavanja kolona od šest vozila EULEKS-a, koja je bila u pratnji KFOR-a, vratila se u pravcu Jagnjenice u opštini Zubin Potok.

Predstavnici lokalnih Srba koji su razgovarali sa međunarodnim vojnicima, rekli su da je dogovoreno da o slobodi kretanja za EULEKS, njihovi politički predstavnici razgovaraju sutra u Zvečanu sa predstavnicima KFOR-a.

Srbi su put koloni vozila EULEKS-a preprečili sa balvanima, a odmah nakon ove blokade u Jagnjenici je KFOR blokirao saobraćaj na putu Zvečan-Zubin Potok, koji je nakon deblokade u Banovom Dolu takođe oslobođen za saobraćaj.

Pre dva dana u Zupču lokalni Srbi su zaustavili vozila EULEKS-a koja su se kretala prema administrativnom prelazu Brnjak.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane