Vesti

Danas je 8. mart

Nekada u nekom od ugostiteljskih objekata uz obilje jela i pića i obaveznu živu muziku proslavljao se 8. mart. Danas je to mnogo skromnije. Žene, iako tvrde da im je pažnja potrebna tokom cele godine, ipak obraduju se kada za ovaj dan dobiju makar i simboličan poklon.
 • 08.03.2012
 • 18:37 h > 20:01 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1155
Danas je 8. mart
Cvećara u Gračanici (Foto KIM)

Kako se slavi 8.mart na centralnom Kosovu from kim on Vimeo.


Sindikati nekih firmi u Gračanici za ovaj dan organizvali su kolektivni odlazak na ručak ili večeru, a ponegde će praznik žena biti obeležen darivanjem simboličnih poklona.
 
Predstavnik sindikata u Domu zdravlja u Gračanici Slaviša Ilić kaže da su žene zaposlene u Domu zdravlja ove godine mogle da biraju jesu li za zabavu ili poklon.

„Proslavu smo organizovali u restoranu u Lapljem Selu, svečani ručak propraćen muzikom, a za deo kolegenica koje iz nekog razloga nisu raspoložene za proslavu ili za slavlje pripremili smo poklone“, kaže Ilić.
 
Najveću pažnju danas 8. martu čini se poklanjaju trgovci. Kažu da je to dobra prilika da se zaradi.
Cvećar Zoran Dimitrijević kaže da se najviše prodaju buketi od kala, ruža ili karanfila.
 
„Zavisi od ekonomske moći onoga ko kupuje, prodaju se buketi, ali i saksijsko cveće“, kaže Dimitrijević.

Iako su ruže, karanfili, orhideje i druge vrste cveća najčešći pokloni tu ne zaostaju ni parfemi, tašne, nakit i sve one sitnice na koje ženski novčanik nije imun tokom cele godine. I vlasnica parfimerije u Gračanici Katarina Živković kaže da je prodaja ovih dana znatno poboljšana.

Nekada je bilo važno samo setiti se 8. marta i za taj dan pokloniti makar i jedan karanfil. Danas je sve više žena koje tvrde da im je pažnja potrebna tokom cele godine, a ne jednom u godini, a kada je o poklonima reč, iako svi pričaju o svetskoj ekonomskoj krizi, karanfil je samo sibol koji ide uz nešto mnogo skuplje.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017