Stefanović: Srbi imaju pravo na srpska dokumenta i tablice

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je sinoć da preregistracija vozila na "KS" i "RSK" tablice i korisćenje kosovskih dokumenata nije deo briselskih dogovora i da Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice.

Podeli ovaj članak sa:
  • Borislav Stefanović(Foto KIM)

Povodom letaka koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, Stefanović je kazao da taj letak apsolutno nema veze sa stavom EU i da su takve mere apsolutno jednostrane i neprihvatljive i nisu deo bilo kakvih briselskih dogovora.

On je rekao da o lecima koji su kasnije povučeni među evropskim zvaničnicima na Kosovu više nema govora i da ono što je u njima najavljivano pokazuje da je to bio jedan pokušaj da se ide u korak sa zahtevima Prištine.

"To apsolutno nema veze sa briselskim dogovorima a s druge strane pokazuje da ćemo mi kao država i vlada morati uskoro da pronađemo neko treće rešenje koje će omogućiti normalno funkcionisanje naših građana korišćenjem svojih dokumenata i tablica s obzirom da Srbija nema nameru niti će to učiniti da se na bilo koji način pomeri sa Kosova", kazao je Stefanović.

Upitan koje je to treće rešenje, Stefanović je kazao da se nada da će Vlada Srbije u narednim danima naći rešenje jer je krajnji momenat da prestanu zloupotrebe jednostranim potezima i provokacijama Prištine koje vodi daljem ugrožavanju srpskog stanovništva u pokrajini.

"U narednim danima ćemo sigurno izaći sa adekvatnom inicijativom koja će, siguran sam, rešiti ovaj problem", kazao je Stefanović i dodao da nije na njemu da otkriva te detalje nego da to treba da uradi Vlada Srbije.
 
"Pronalazimo rešenja koja zaobilaze prepreke koje uporno jednostrano i na jedan brutalan način postavlja vlada Hašima Tačija pred Srbe na Kosovu i Metohiji", kazao je Stefanović.

Povodom poziva predstavnika Srba sa Kosova da Stefanović ponovo objasni i obrazloži suštinu sporazuma o slobodi kretanja i iznese je u javnost, Stefanović je izrazio spremnost da se sastane sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

"Mi smo njima nekoliko puta objasnili sve detalje vezano za svaki od sporazuma i spremni smo da to učinimo u svakom momentu u budućnosti kada god to oni smatraju za potrebno", kazao je Stefanović i naveo da je krajnje je vreme da se prekine sa praksom pozivanja preko medija.

Dodao je da to pokazuje nepoverenje koje vlada među predstavnicima Srba sa severa Kosova prema potezima Vlade Srbije koje je motivisano isključivo njihovim stranačkim interesom i nadolazećim
parlamentarnim izborima.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane