Vesti

Evropski parlament pozdravlja napredak u dijalogu

Evropski parlament (EP) pozdravlja bitan napredak u dijalogu Beograd-Priština i ponovo naglašava da jedino rešenja postignuta kroz pregovore "mogu trajno otkloniti zategnutosti u regionu", navodi se u predlogu rezolucije o Srbiji koju je danas u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor EP.
 • 01.03.2012
 • 00:35 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 870
Evropski parlament pozdravlja napredak u dijalogu

EP takođe izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog razvoja na severu Kosova i nasilja u drugoj polovini prošle godine, kaže se u nacrtu Rezolucije EP o evropskoj integraciji Srbije, koju na plenarnom zasedanju treba da usvoji parlament Evropske unije.

Kao važne prve korake ka primeni dogovora u dijalogu Beograd-Priština EP ocenjuje to što je uredan promet robe omogućen prihvatanjem carinskih pečata, što su srpske vlasti Euleksu dostavile 10.000 kopija matičnih knjiga, kao i što je primena dogovora o slobodi kretanja počela 26. decembra 2011.
U dokumentu EP "pozdravljaju se izjave predsednika Srbije Borisa Tadića o neophodnosti uklanjanja barikada, ponovo se traži sloboda prometa lica, robe, ideja i kapitala kao ključna vrednost EU".

Od srpskih vlasti se očekuje da "zajamče da se potpuno uklone preostale barikade, čime bi se obezbedio slobodan pristup prelazima, a srpske vlasti se pozivaju da olakšaju saradnju kosovskih Srba sa Euleksom i Kforom kako bi oni u potpunosti mogli da sprovode svoje mandate".

U nacrtu rezolucije EP se naglašava "važnost procesa šire regionalne saradnje, stabilnosti i dinaci postupka koji vodi članstvu" u EU zemalja regiona.

Nacrt rezolucije EP o napretku Srbije usvojen je sa ubedljivom većinom od 62 glasa za i 4 protiv i uz 5 uzdržanih.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017