Vesti

Dan odluke za Srbiju

Lideri zemalja članica Evropske unije večeras će, prvog dana zasedanja Saveta EU, odlučivati o statusu Srbije za kandidata za pridruživanje, a u Briselu vlada potpuni konsenzus da je Srbija ispunila sve kriterijume.
 • 01.03.2012
 • 00:00
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 957
Dan odluke za Srbiju
Srbija - EU

Šefovi država i vlada dvadeset sedam članica okupiće se na dvodnevnom zasedanju u četvrtak popodne, a nakon kratke sednice otići će na radnu večeru, na kojoj je status kandidata za Srbiju jedna od tri tačke dnevnog reda.

Ministri će o Srbiji raspravljati između razmatranja situacije u Evrozoni i diskusiji o proširenju Šengenskog sporazuma.

Očekuje se da rasprava bude kratka, s obzirom na to da sve evropske institucije smatraju da je Srbija u potpunosti ispunila uslove zadate na decembarskom samitu Saveta.

Evropska komisija, koja je još u oktobru prošle godine preporučila status kandidata za Srbiju, je preko svojih najviših funkcionera, predsednika Žoze Manuel Baroza i potpredsenice Ketrin Ešton, u odvojenim izjavama tokom prethodna dva dana poručila da Komisija ostaje pri tom stavu.

Njima se pridružio i izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, koji će, neposredno uoči početka samita, predložiti parlamentu rezoluciju u kojoj se preporučuje ne samo da se Srbiji dodeli status kandidata, nego i datum početka pregovora o pridruživanju.

Sudeći po dosadašnjim raspravama o rezoluciji u Spoljnopolitičkom komitetu EP, ova rezolucija će biti usvojena ubedljivom većinom.

I konačno, Savet za opšte poslove, koga čine ministri spoljnih poslova svih zemalja članica, izjasnio se u utorak jednoglasno u prilog srpske kandidature.

Ostalo je da evropski lideri za večerom i formalno potvrde status kandidata za Srbiju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017