Vesti

Nema odlaganja referenduma

U četiri opštine na severu Kosova sve je spremno za održavanje referenduma kaže član Komisije zadužene za sprovođenje referenduma Ljubomir Radović.
 • 13.02.2012
 • 21:56 h
 • Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 1315
Nema odlaganja referenduma
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Prema osnovnom biračkom spisku pravo glasa u četiri srpske opštine na severu KiM ima 35.500 birača. Oni će 14. i 15. februara od 7 do 19 sati moći da na 82 glasačka mesta sa „da“ ili „ne“ odgovore na referendumsko pitanje: „Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo“. 

Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara.

Ljubomir Radović, član Komisije za sprovodjenje referenduma opštine Zvečan i portparol sve četiri izborne komisije kaže za Kontakt Plus radio da na 13 glasačkih mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice treba da glasa 10.173 birača, u Zvečanu na 11 biračkih mesta 8.081 glasač. U Zubinom Potoku biće otvoreno 25 biračkih mesta za 5.186 birača, a u Leposaviću 33 biračka mesta za 12.060 glasača.

“U Leposaviću i Zubinom Potoku je veći broj  glasačkih mesta zbog razuđenosti i većeg broja seoskih sredina ali je ustvari sve isto kao i prilikom sprovođenja prethodnih lokalnih i republičkih izbora i prethodni referendum, kada smo se izjašnjavali o Ustavu Republike Srbije. Nema promena, tamo gde su građani navikli da glasaju tu će glasati i sada”, rekao je Radović. 

Radović kaže da ni UNMIK ni OEBS nisu prihvatili ulogu posmatrača na referendum, ali nije isključeno da će biti prisutni predstvnici Međunarodne krizne grupe.

“U toku su završni razgovori sa predstavnicima Međunarodne krizne grupe koja je prijavila dve osobe koje bi posmatrale sprovođenje referenduma”, kazao je Radović.

On je dodao da se preliminarni rezultati biće poznati 15. februara uveče, a konačni će biti objavljeni 19. februara.

Referendum se sprovodi u skladu sa zakonima Srbije o izboru narodnih poslanika i referendumu i narodnoj inicijativi.

Portparol UNMIK-a Olivije Salgado kaže za Kontakt Plus radio da ova misija neće imati nikakvu ulogu u sprovođenju referendum.

“Ovaj referendum će se održati van važećeg zakona i zbog toga UNMIK neće imati nikakvu ulogu oko ovog referenduma”, rekao je Salgado.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017