Vesti

Janjevo: Glasnovićima hitno potrebna pomoć

U zaseoku Košnica u blizini Janjeva, već dva meseca zavejana su domaćinstva Đine i Andrije Glasnović, saznaje KIM radio. Glasnovići su jedini Hrvati koji su tu ostali da žive nakon rata.
 • 13.02.2012
 • 20:26 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1217
Janjevo: Glasnovićima hitno potrebna pomoć
Foto KIM


Kako KIM radio saznaje, visina snega u ovom zaseoku iznosi 2 metra. Glasnovići su ostali bez osnovnih životnih namirnica i hrane za stoku, kazao je za KIM radio Nikola Brkić iz Janjeva.

„Oni imaju 250 ovaca, koza, imaju 20 krava i konje, ponestala im je hrana za stoku, a potrebne su im i životne namirnice. Apelovali smo na Krizni štab opštine Lipljan i oni su nam obećali da će probiti put sa mehanizacijom. Pomoć smo tražili i od policije u Lipljanu, ali već nedelju dana od poziva još niko nije došao da put oslobodi“ , kaže Brkić.

Prema rečima Brkića, u ovom zaseoku koji se nalazi na 1080 metara nadmorske visine, uslovi za život su teški i u letnjim mesecima. Ova dvočlana porodica strahuje da im stoka neće preživeti ukoliko im nadležni ne očiste put.

Sneg koji neprestano pada zavejao je i Jajevo, pa je saobraćaj u tom selu ali i na putevima koji vode ka Lipljanju i Gračanici veoma otežan.

Škole u Janjevu ne rade više od nedelju dana, ali hrane i ogreva za preostalih 200 Hrvata još uvek ima.
Zbog nevremena je u teškoj situaciji i selo Golemi Las u kome živi šetoro Hrvata.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017