Ljimaju produžen kućni pritvor

Okružni sud u Prištini odlučio je da produži kućni pritvor za još dva meseca poslaniku u kosovskoj skupštini Fatmiru Ljimaju, izjavila je danas Tanjugu portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Podeli ovaj članak sa:
  • Fatmir Ljimaj (Foto Tanjug)

Ljimaj, koji je i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, kao i još devet pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženi su da su počinili ratne zločine protiv Srba i Albanaca u logoru Klečka 1999. godine.

Ljimaj je u to vreme bio komandant OVK.

Gudeljevićeva je dodala da je Okružni sud u Prištini odlučio da od sada Ljimaj na relaciji sud - stan bude prevožen vozilom kosovske policije a ne privatnim automobilom kako je to do sada bio slučaj.

Okružni sud u Prištini nije prihvatio zahtev tužioca Euleksa Maurcija Salustra da se Ljimaju odredi, umesto kućnog, zatvorski pritvor, dodala je portparolka misije EU na Kosovu.

U obrazloženju suda je rečeno da "Ljimaj nije prekršio uslove za aktulenu meru koja je na snazi", dodala je Gudeljevićeva.

Predsednik sudskog tela Džonatan Karol izjavio je da je tokom kućnog pritvora Ljimaj prekršio tu meru, ali, kako je kazao, to su bila tehnička kršenja pa je odlučio da umesto pritvora Ljimaju bude na dva meseca produžen kućni pritvor.

Limaj i ostali su se izjasnili da se ne osećaju krivim prema optužbi da su u logoru Klečka 1999. godine izdavali naređenja za mučenje i ubistvo najmanje osam zatvorenika, uglavnom Srba.

Slučaj je izgrađen između ostalog na ključnom svedočenju Agima Zogaja, poznatijeg kao Svedok Iks, koji je septembra prošle godine, pre nego što je suđenje počelo, izvršio samoubistvo u Nemačkoj.

Ljimajeva odbrana zatražila je 1. februara da se tužilac Euleksa izuzme iz slučaja da bi mogao da svedoči i odgovori na optužbe da je prisiljavao Zogaja na svedočenje.

Okružni sud u Prištini nije prihvatio ovaj zahtev odbrane osumnjičenog, potvrdila je Gudeljevićeva.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane